« Kultura
objavljeno prije 1 dan i 2 sata
DOGAĐANJA

Niko Mihaljević: izvođenje kataloga s Ivanom Bojanić u Galeriji SC

Napusti zdjelu i kreni prema ptici (vraćam se odmah) / Anti-ambijent ceremonijalnih cigareta”

Odlično!
Odlično! (Arhiva)
Više o

Galerija SC

,

Niko Mihaljević

,

Ivana Bojanić

Sedam mjeseci nakon suptilne i neuhvatljive izložbe Nike Mihaljevića u Galeriji SC, koja je prošla bez službenog otvorenja ili pismenog traga o autoru unutar postava, izložba će doživjeti svoj nastavak kroz performativno predstavljanje knjige - svojevrsnog kataloga izložbe kriptičnog naziva "Napusti zdjelu i kreni prema ptici (vraćam se odmah)."

Na predstavljanju knjige, koja će se održati dvije večeri zaredom, 20. i 21. rujna 2024. s početkom u 20:30 u Galeriji SC,   izvodit će se stranice 36 - 41 iz knjige. Partituru pod nazivom "Anti-ambijent ceremonijalnih cigareta" interpretirat će umjetnica i vokalistica Ivana Bojanić (glas) i Niko Mihaljević (organetto, prijenosne srednjovjekovne orgulje).

Knjiga, kao i izložba koja joj je prethodila, posvećena je zaboravljenom radu konceptualnog slikara Ivana Žutog naziva "Nestajanje Galerije SC (Sedam sunaca)", happeningu održanom 1972. godine tijekom kojeg je zgrada Galerije SC na kratko vrijeme iščeznula pred očima publike.* Nastala uz uredničku podršku Tee Kantoci, knjiga dokumentira postav kroz fotografiju Bojana Mrđenovića, a osim toga sadrži i: reprodukciju izgubljenog rada "Nestajanje Galerije SC" Ivana Žutog i jedine objavljene kritike o radu; snapshot Geneviève Dupont Žuti, partnerice Ivana Žutog u Galeriji SC; kroki crteže happeninga Ivana Žutog iz 1972. čija je autorica umjetnica Marija Ančić; modni editorijal za francuske derby cipele Jacques Soloviere te, umjesto pogovora, eksperimentalni tekst u oulipovskoj maniri - abecednu listu svih riječi preuzetih iz likovne kritike koju je o izložbi napisala povjesničarka umjetnosti Jozefina Ćurković - koji postaje partitura za izvedbu.

Ulaz je besplatan, a izvedba traje oko 45 minuta. Knjiga će biti dostupna uz donaciju.

21.09.2024. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno