« Hi-tech
objavljeno prije 5 mjeseci i 4 dana
NAJAVE

Tehnološki trendovi u 2020.

Iako je 2020. godina trebala biti ta u kojoj će autonomni automobili početi prometovati po cestama, programeri sada priznaju da će za to trebati znatno više vremena

Što nas čeka ove godine?
Što nas čeka ove godine? (Arhiva)
Više o

tehnologija

,

trendovi

,

2020.

Razvoj autonomnih vozila i 5G mobilnih mreža te virtualna (VR) i proširena stvarnost (AR), trendovi su koji bi mogli obilježiti 2020. godinu na polju tehnologije, piše u četvrtak njemačka novinska agencija DPA.

Iako je 2020. godina trebala biti ta u kojoj će autonomni automobili početi prometovati po cestama, programeri sada priznaju da će za to trebati znatno više vremena.

Glavni problem ostaje kako predvidjeti ponašanje drugih sudionika u prometu. Waymo, podružnica matične Googleove kompanije Alphabet, jedina je tvrtka koja trenutno provodi opsežna testiranja "robotaksi" usluga.

Virtualna realnost i dalje nišno tržište koje se razvija

Unatoč milijardama dolara ulaganja, tehnologija za koju korisnik mora nositi posebnu kacigu kako bi uronio u virtualnu stvarnost (VR) i dalje ostaje tržišna niša.

Facebookova podružnica Oculus VR sa svojim je bežičnim naglavnim setom Quest, s kojim korisnik ne mora biti spojen na skupo osobno računalo, otvorila put razvoju VR-a.

Oculus VR planira u ovoj godini napraviti još jedan korak naprijed - umjesto uobičajenog kontrolnog sustava za upravljanje, planira razviti tehnologiju koja će pratiti pokrete ruku.

Razvoj 5G-a se nastavlja, a cilj je uvođenje diljem svijeta

U 2019. godini su uvedene prve mreže super-brze bežične tehnologije pete generacije. Ova godina bi mogla biti prva u kojoj će 5G biti rasprostranjen širom svijeta.

Proizvođač čipova Qualcomm, čija se tehnologija može naći u velikom broju pametnih mobitela, u 2020. godini planira prodaju do 225 milijuna mobilnih uređaja s 5G tehnologijom.

Pitanje je samo tko će se prvi usmjeriti 5G-u, industrija ili potrošači. U međuvremenu će se vjerojatno nastaviti polemika oko toga treba li kineskoj tehnološkoj kompaniji Huawei omogućiti da sudjeluje u razvoju 5G mreže u svijetu.

Ambijentalno računarstvo čeka sve jači razvitak

Tehnologija ambijentalnog računarstva, koja podrazumijeva interakciju s računalima koja se nalaze u mnogim uređajima u korisničkom okruženju, nije nova. Međutim, uz pomoć širenja glasovnih asistenata i minimiziranja računalne tehnologije, koncept „ambijentalnog računalstva" postaje stvarnost.

Amazon je nedavno predstavio eksperimentalni prsten i set naočala, oba opremljena glasovnom asistenticom Alexom. Postoje i neke funkcije kojima se može pristupiti uz pomoć Appleovog iPhonea obično koristeći pametni sat Apple Watch ili bežične Bluetooth slušalice Airpods.

U 2020. godini bi mogle biti razvijene naočale za 'ambijentalno računarstvo'

Apple je među tehnološkim kompanijama koje bitnom smatraju tehnologiju poznatu kao proširena stvarnost (AR), u kojoj se virtualni elementi na elektroničkom zaslonu čine kao da su smješteni u stvarno okruženje.

Ta kompanija svojom AR platformom ARKit želi omogućiti programerima da mogu jednostavno integrirati tu tehnologiju u svoje aplikacije. Za početak je tehnologija usmjerena prema igrama, ali i prema programima učenja i i aplikacijama vezanim za rad.

Prema medijskim navodima, Apple zajedno s drugim kompanija planira razviti AR naočale. Tvrtka koja se bavi razvojem softvera Niantic, a koja je razvija AR u mobilnim igricama uključujući i vrlo popularni Pokemon Go, već se priprema za budućnost koja će uključivati AR naočale.

03.01.2020. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno