« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
OPASNO?

SAD zakonom reguliraju prodaju opreme i usluga u inozemstvu

Američkoj vladi nalaže se da u roku od 90 dana izvijesti Kongres o načinima na koji kontrolira širenje kibernetičkih alata

Trebaju paziti...
Trebaju paziti... (Arhiva)
Više o

SAD

,

zakoni

,

kibernetički rat

Nedavno usvojeni američki zakon natjerat će tamošnju vladu da pronađe način kako regulirati prodaju kibernetičkih alata i usluga u inozemstvu.

Taj korak potaknula je Reutersova istraga koja je otkrila da su dobavljači usluga američke obavještajne službe tajno pomagali u špijunskoj operaciji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA), kako bi ta monarhija razbila unutarnje sukobe.

Američkoj vladi nalaže se da u roku od 90 dana izvijesti Kongres o načinima na koji kontrolira širenje kibernetičkih alata.

Prema američkom zakonu, tvrtke koje prodaju hakerske proizvode ili usluge stranim vladama moraju prvo dobiti dozvolu američke vlade.

Američke zakonodavce i zagovornike ljudskih prava sve više brine da se vještine hakiranja, koje su razvile američke špijunske službe, prodaju u inozemstvu uz oskudan i nedostatan nadzor.

"Kao što reguliramo izvoz raketa i oružja, moramo pravilno nadzirati i prodaju kibernetičkih vještina", kazao je kongresnik iz Marylanda Dutch Ruppersberger koji je izradio nacrt zakona.

Zakon je rezultat Reutersove istrage, naveli su dužnosnici Kongresa, koja je ukazala da dobavljači usluga američke vlade upravljaju hakerskom jedinicom u UAE koja se zove Projekt Raven. Američka vlada je dozvolila trima kompanijama da u nadzoru pomažu vladi Emirata: američkoj kompaniji za savjetovanje Good Harboru, kompaniji za kibernetičku sigurnost Cyber Point Intrenationalu i i dobavljaču usluga u obrani SRA Internationalu.

Američka vlada odbila je komentirati slučaj. Ranije su iz Ministarstva priopćili da zbog brige za ljudska prava pozorno razmatraju izdavanje takvih dozvola, ali su odbili komentirati autorizaciju projekta Raven. Ambasada UAE u Washingtonu također nije željela komentirati slučaj.

Program UAE koristio je bivše američke operativce Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) protiv stranih prijetnji, aktivista za ljudska prava i novinara, navodi Reuters.

Dok je u početku tajna emiratska hakerska jedinica stvorena kako bi se pomoglo zemlji u borbi protiv terorizma, istraga Reutersa otkrila je da je vrlo brzo postala alat monarhiji za suzbijanje unutarnjih sukoba. Reuters je objavio da je tajni program pomogao lokalnim snagama sigurnosti u praćenju aktivista, od kojih su neki kasnije bili i mučeni.

04.01.2020. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno