« Film
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
MLADI FILMAŠI

Tamna strana prve ljubavi

Pulski srednjoškolci snimili film na temu nasilja u tinejdžerskim vezama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Pula

,

učenici

,

‘Tamna strana prve ljubavi’

,

nasilje u vezi

,

Igor Šaponja

,

Davorka Glavina Stanković

,

Igor Gal

‘Tamna strana prve ljubavi’ naslov je dokumentarno-igranog filma učenika i učenica prvog i drugog razreda pulske Strukovne škole koji je u konkurenciji 25 filmova iz srednjih škola Hrvatske, u sklopu projekta CESI-a ‘Šutnja nije zlato’ o nasilju u adolescentnim vezama, osvojio treće mjesto. Za ovu srednju školu, koja je jedina iz Istre sudjelovala u spomenutom projektu, a koja nema filmsku grupu za razliku od ostalih škola, to je još značajniji uspjeh.

Film, u kojem glavna 16-godišnjakinja junakinja  hrabro priznaje koliko je zbog zaljubljenosti trpjela batine, premlaćivanje, cipelarenje svog sada bivšeg dečka, potpisuju članovi novinarske grupe pod vodstvom profesora povijesti Igora Šaponje i psihologinje Davorke Glavina Stanković, a pod redateljskom palicom poznatog pulskog filmskog glumca i redatelja Igora Gala. U sklopu projekta ‘Šutnja nije zlato’ sudjelovalo je više od 60 srednjih škola iz cijele zemlje koje su putem dramskih, novinarskih, filmskih i stripovanih uradaka dali doprinos kampanji za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja među mladima.

Film je nastao nakon literarne ispovijesti djevojke u kojem je otvorila nesretnu dušu i papiru povjerila koliko ju je dečko fizički i psihički zlostavljao i mučio. U desetminutnom filmu ona otvoreno priča kako  je u trogodišnjoj prvoj ljubavnoj vezi, započetoj još u osnovnoj  školi, koja joj se se u početku činila vezom iz snova, počela zbog njegove velike ljubomore proživljavati pravi pakao. Sve je počelo jedne večeri dok je s njim sjedila na motoru kada ju je on snažno, bez ikakva povoda, udario da je pala s motora. Nakon toga ju je nastavio tući, cipelariti po cijelom tijelu, glavi, urlati kako je voli, dok je ona plačući podnosila udarce.

Prekid mučne veze‘Da mi je netko rekao da ću ja jednog dana trpjeti nasilje u vezi, rekla bih da je lud’, priča glavna junakinja filma, koja je ipak smogla snage prekinuti mučnu vezu. Svoju ispovijest pred kamerama zaključila je konstatacijom da nije bilo ovog projekta zasigurno nikada to nesretno razdoblje ne bi mogla priznati sebi i drugima. 

- Prezadovoljni smo ovim uspjehom. Atmosfera tijekom snimanja ovog filma, koji se rađao gotovo cijelu školsku godinu bila je vrlo radna, kreativna, i iznenađujuće odgovorna. Film je u konačnici vrlo edukativan i svaka bi ga adolescentica trebala pogledati tim više jer je CESI-jevo istraživanje pod nazivom ‘Nasilje ne prestaje samo od sebe’ pokazalo da  je u Hrvatskoj 70 posto adolescentica doživjelo u vezi neki oblik nasilja od svog partnera - ističe Davorka Glavina Stanković. 

Piše: Piše: Branka Žužić/EPEHA
24.06.2008. 00:46:14
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  marna
  24.06.2008. 16:44
  Nisu samo mlade cure često zbunjene u uočavanju razlike u onome ŠTO NETKO GOVORI,od onoga ŠTO RADI.
  Da, mnogi curu(ženu) VOLE...................MLATITI.
  Da, vole ju .........kao predmet, kao imovinu.
  U stanju su se potući ako netko ogrebe NJIHOV automobil na isti način i ako netko pogleda ( ili nedajbože dotakne) NJIHOVU IMOVINU-CURU.
  Samo, što automobil(motor) neće tući, ali curu HOĆE! Da bi "ugradio" lock-sistem u njezinu svijest.
 2. avatar
  Hoteli
  27.01.2010. 20:54
  jako pohvalno da su srednjoškolci snimili film o tome ocito da se svijest nacije sve vise budi. rado bih pogledala taj film
Novi komentar
nužno
nužno