« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
POTPUNA KONTROLA

Tajni film pokazuje svu surovost kućnog pritvora u Kini

Američki tjednik Time uvrstio je 2006. Chena Guangchenga na popis "100 osoba koje oblikuju svijet"

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

kućni pritvor

,

Chen Guangcheng

Jednosatni, potajno snimljen film o slijepome kineskom borcu za ljudska prava, koji živi pod 24-satnim nadzorom, prvi njegov kontakt s javnošću nakon pet mjeseci razotkrio je svu tragiku disidenata osuđenih u Kini na kućni pritvor, prenosi Hina.

Chen Guangcheng (39), samouki pravnik slijep od djetinjstva, branio je prisilno sterilizirane žene i žene kojima je pobačaj nasilno izveden čak i u visokoj trudnoći u sklopu kineske politike jednog djeteta. Pravosuđe ga je osudilo za "narušavanje javnog reda" i pošto je odslužio četverogodišnju zatvorsku kaznu, od rujna 2010. u kućnom je pritvoru u svome domu u pokrajini Shendong gdje živi sa suprugom i sinom.

"Napustio sam uski zatvor za jedan malo veći", govori u filmu Chen, koji je također bio jedan od kandidata za Nobelovu nagradu za mir 2010., koja je pripala disidentu Liu Xiaobou, piše AFP. Isječci iz filma otkrivaju da čuvari, njih 22 u jednoj od tri smjene, danonoćno nadziru svaki kutak disidentova doma, da su blokirane telefonske linije u selu premreženom kamerama.

Snimka je pokazala kakvi su uvjeti kućnog pritvora na koje su osuđeni kineski disidenti i njihove obitelji, među njima i Liu Xia, supruga ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir. "Ne smijem ni zakoračiti izvan kuće. Niti moja supruga. Samo moja majka smije dolaziti i odlaziti i donositi nam hranu", govori aktivist.

"Mogu završiti u zatvoru u svakom trenutku. Oni mogu reći da sam zločinac i zatvoriti me", citira BBC Chenove riječi. Policajci susjedima govore da je Chen izdajnik i kontrarevolucionar, rekla je u filmu njegova supruga.

10.02.2011. 14:35:40
Novi komentar
nužno
nužno