« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
MLJAC

Tahini - pasta od sezama čuva zdravlje

Tahini karakterizira orašasti okus koji se izvrsno sljubljuje s brojnim jelima od mesa i povrća, ali može biti i dio raznih slastica

Kombinira se u mnoga jela
Kombinira se u mnoga jela (Arhiva)
Više o

sezam

,

tahini

Tahini je pasta od tostiranih mljevenih sezamovih sjemenki koja je sastavni dio namaza humus, ali i mnogih drugih bliskoistočnih i azijskih jela.

Tahini karakterizira orašasti okus koji se izvrsno sljubljuje s brojnim jelima od mesa i povrća, ali može biti i dio raznih slastica.

Iako se već godinama nalazi na hrvatskom tržištu, jedu ga tek rijetki, a to je prava šteta jer ima brojne pozitivne utjecaje na ljudski organizam.

Nutritivna bomba s protuupalnim svojstvima

U jednoj žlici taihnija, odnosno u 15 grama paste od sezama nalazi se oko 90 kalorija. Riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici koja sadrži i oko 3 grama bjelančevina te oko 8 grama masnoća, od čega polovica pripada mononezasićenim masnim kiselinama kojima se pripisuju protuupalna svojstva.

Tahini je i odličan izvor fosfora i mangana, koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kosti. Ima i znatne količine vitamina B1 i B6, koji su važni u procesu proizvodnje energije.

Pasta od sezama bogata je i antioksidansom lignanom, koji dokazano smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti te pojavu osteoporoze.

Istraživanja su pokazala i da redovita konzumacija umjerenih količina tahinija poboljšava moždane funkcije, ali i jača otpornost jetre i bubrega.

Sve u svemu, napravite ga sami i uživajte!

07.11.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno