« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OXFAM:

Tadžikistan se nalazi na rubu ponora zbog klimatskih promjena

Izvješće Oxfama upozorava da topljenje ledenjaka na planini Pamir i nestašica vode mogu imati teške posljedice za regionalnu stabilnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

klimatske promjene

,

siromaštvo

,

Tadžikistan

,

nestašica vode

,

Oxfam

,

Pamir

,

topljenje ledenjaka

Britanska nevladina organizacija Oxfam upozorila je na alarmantne učinke klimatskih promjena u Tadžikistanu, siromašnoj zemlji središnje Azije, zbog topljenja ledenjaka i nestašice vode koji destabiliziraju regiju, prema izvješću objavljenom u srijedu.

"Stanovništvo Tadžikistana, čiji veliki dio već osjeća pogubne posljedice klimatskih promjena, sljedećih će 40 godina trpjeti i teže učinke ako se odmah ne poduzmu neke mjere", piše Oxfam.

Izvješće nazvano "Na rubu ponora? Klimatske promjene i siromaštvo u Tadžikistanu", upozorava da topljenje ledenjaka planinskog lanca Pamir i nestašica vode mogu imati teške posljedice za regionalnu stabilnost.

"Ako se ledenjaci nastave topiti i ako zemlja i dalje bude izložena ekstremnim meteorološkim uvjetima, ispaštat će nebrojeno mnogo ljudi. Već za 1,5 milijuna ljudi nedostaje hrana i ako se klimatske promjene nastave, taj broj će biti i veći", primijetio je Andy Baker, direktor Oxfama u toj zemlji, najsiromašnijoj iz bivšeg SSSR-a.

On je naglasio da bi to moglo imati domino učinak na cijelu središnju Aziju, jer bi se zemlje regije mogle sukobiti zbog sve manjeg broja izvora vode. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 17:05:05
Novi komentar
nužno
nužno