« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POJAČANE MJERE

Tadić: Srbija je objavila rat narkomafiji

Srbijanski predsjednik komentirao je prijetnje smrću upućene njemu i drugim dužnosnicima, a danas je u Srbiji optužena i zloglasna narko-skupina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Boris Tadić

,

srpska narko mafija

,

zločinačka skupina

,

Darko Šarić

,

Goran Soković

,

Željko Vujanović

,

krijumčarenje droga

Srbija je objavila rat regionalnoj narkomafiji i to je moja poruka regionalnim mafijašima, rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić u Mostaru komentirajući tvrdnje nadležnih služba u Beogradu da su Tadiću i drugim srbijanskim dužnosnicima upućene prijetnje smrću.

"Srbija nipošto neće odustati od progona članova zločinačkih skupina. I nije riječ o srpskoj nego o regionalnoj organiziranoj mafiji koja iz Latinske Amerike krijumčari kokain i heroin iz Agfanistana", istaknuo je srbijanski predsjednik.

Srbijanski dužnosnici objavili su da su pojačane mjere osiguranja za visoke državne dužnosnike pošto je srpski narkoklan, koji predvode braća Darko i Duško Šarić iz Beograda, zaprijetio likvidacijama više dužnosnika.

Tadić je dodao da će vlasti u Srbiji zaštititi svoje, ali i građane susjednih zemalja i Europske unije. "Ovdje neće biti političkih ustupaka. Ta će se borba nastaviti", dodao je.

Srbijanski predsjednik je objasnio kako je u borbi protiv narkomafije najbolja suradnja s vlastima u Zagrebu i podsjetio da je u prošloj godini Srbija zaplijenila pet tona kokaina.

Podignuta optužnica protiv trgovaca drogom

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani zločin danas je pak optužilo Darka Šarića i još 19 pripadnika njegove zločinačke skupine zbog sumnje da su u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, zapadne Europe i Južne Amerike 2008. i 2009. krijumčarili velike količine kokaina, izjavio je u Beogradu posebni tužitelj za organizirani zločin Miljko Radisavljević.

Dokazi prikupljeni tijekom istrage potvrdili su sumnju da su Darko Šarić iz Beograda, Goran Soković iz Pljevlja i Željko Vujanović iz Kragujevca organizirali međunarodnu zločinačku skupinu radi nelegalne trgovine kokainom. Šariću, Sokoviću i Vujanoviću se na teret stavlja udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga.

"Optužnicom su obuhvaćene dvije zapljene kokaina u 2009. - jedna 15. listopada 2009. u Urugvaju, kad je na brodu u luci Santa Luciji, u blizini Montevidea, pronađeno 2.174 kg, te druga kad je 19. siječnja 2009. u blizini talijanskog grada Pise zaplijenjeno 235 kg kokaina", kazao je Radisavljević.

Naglasio je da je Šarićeva skupina jedna od najorganiziranijih u Srbiji te da se protiv njezinih članova vodi istraga i za pranje novca.

Inače, za Šarićem je raspisana međunarodna tjeralica zbog sumnje da je jedan od organizatora krijumčarenja 2,1 tone kokaina, zaplijenjenog u akciji "Balkanski ratnik", iz Latinske Amerike u Europu sredinom listopada 2009.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen u ponedjeljak je kazao kako je zbog informacija o pripremi Šarićeva kokainskog klana za osvetu i likvidaciju visokih srbijanskih dužnosnika, zaštita pojedinih dužnosnika, uključivo i predsjednika Borisa Tadića, podignuta na najvišu razinu. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 19:31:52
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    14.04.2010. 09:57
    Naviknut na ratnu politiku od kojih dolazi ne sumnjam.U drustvu pravnom kakva to nije u Srbiji retorikom se ne postizu rezultati nego jacanjem institucija.
Novi komentar
nužno
nužno