« Zagreb
objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana
ZAPAMTITE!

Svjetski dan srca obilježen uz poruku „Obećaj svome srcu“

Zagrepčanke i Zagrepčani pokazali svjesnost o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti

Svjetski dan srca
Svjetski dan srca (Arhiva)
Više o

Svjetski dan srca

,

zdravlje srca

Zaklada „Hrvatska kuća srca" i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara obilježio je danas Svjetski dan srca na Trgu bana Josipa Jelačića.

U sklopu javnozdravstvene akcije građani su imali priliku pomoću Microlife tlakomjera izmjeriti arterijski tlak uz otkrivanje fibrilacije atrija, izračunati BMI (tjelesni) indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu s pomoću Fagerstromovog testa, napraviti EKG i naučiti kako pristupiti oživljavanju zahvaljujući studentima iz udruge StEPP.

Najmlađi Zagrepčani mogli su se zabaviti u sklopu dječje radionice „Obećaj svome srcu" te na zabavan način naučiti zašto je prevencija važna u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. 

„Drago nam je što se svake godine odazove sve više građana te što se ipak u zadnjih nekoliko godina smanjuje broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Nažalost ipak ne možemo biti zadovoljni sa situacijom jer su kardiovaskularne bolesti i dalje najčešći uzrok smrti. Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca je podsjetiti građane da čuvaju svoje srce i odreknu se već danas loših navika.", naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca" i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 58,6 % umrlih žena (13 418) i 39 % umrlih muškaraca (10 086). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 20,7 % (11 069) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,5 % (6 147) u ukupnom mortalitetu.

Pokazalo je da je i fibrilacija atrija razmjerno česta aritmija od koje u povremenom ili trajnom obliku boluje oko 1% opće populacije. Stoga možemo pretpostaviti da u Hrvatskoj više od četrdeset tisuća osoba boluje od nekog oblika fibrilacije atrija. Bolest povišenog krvnog tlaka - arterijska hipertenzija, jedan je od najvažnijih uzročnih čimbenika fibrilacije atrija.

29.09.2018. 12:46:00
Novi komentar
nužno
nužno