« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZDRAVI ZUBI

Svjetski dan oralnog zdravlja 12. rujna

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja posvećen je zdravlju zubi osoba s posebnim potrebama kojima treba pomoći da se sami brinu o zdravlju zubi

Svjetski dan oralnog zdravlja
Svjetski dan oralnog zdravlja (Shutterstock)
Više o

zubi

,

zdravlje zubi

,

Dinamo-Real

,

Besse Cooper

,

Eunice Sandborn

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se u nedjelju 12. rujna i ove godine je posvećen oralnom zdravlju osoba s posebnim potrebama čime se želi ukazati na važnost pružanja dentalnih usluga i prevencije bolesti zubi kod tih osoba.

U tome se zajednički moraju angažirati struka, društvo ali i sami pacijenti, ističu u Hrvatskoj komori dentalne medicine, koja putem svojih stručnih usavršavanja provodi edukaciju doktora dentalne medicine koji u svojim ordinacijama pružaju usluge i osobama s posebnim potrebama.

Predsjednik komore Hrvoje Pezo ističe kako osobama s posebnim potrebama treba posvetiti posebnu pažnju, poučiti ih i pomoći im da se mogu same brinuti o zdravlju zubi i usne šupljine. Posebno se obraćaju slijepim i slabovidnim osobama, zbog čega je Hrvatska komora dentalne medicine u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i slabovidne izdala knjižicu "Zdravi zubi" s prijepisom na Brailleovom pismu.

>> Zašto vam pranje zubi može spasiti život?

"Učinkovitost zdravstvenog odgoja mnogo je veća ako je orijentirana na održavanje zdravlja a ne na bolesna stanja, posebice ako se uzme u obzir da epidemiološka istraživanja provedena u velikim gradovima pokazuju da hrvatski 12-godišnjaci imaju u prosjeku 3,5 zubnih karijesa. To je puno više nego u skandinavskim zemljama gdje, zbog veće brige o zdravlju zubi, njihovi vršnjaci u prosjeku imaju tek jedan karijes", ističu u Komori.

Međunarodni dan oralnog zdravlja prvi je puta obilježen 1994. godine. Dentalne organizacije iz Europe i svijeta, pa tako i Hrvatska komora dentalne medicine, obilježavaju ga u suradnji s FDI-jem, krovnom svjetskom organizacijom doktora dentalne medicine.

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja 10. i 11. rujna u Solarisu kod Šibenika održat će se tradicionalni kongres za doktore dentalne medicine i dentalne tehničare. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 16:51:38
Novi komentar
nužno
nužno