« Muškarci
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
ZA BRADONJE

Svjetski dan brade, 2. rujna

Svjetski dan brade slavi bradu, sve što je ona bila i sve što je tek čeka u ovim turbulentnim i nažalost sve više ideološki nastrojenim vremenima

Danas je Svjetski dan brade
Danas je Svjetski dan brade (Arhiva)
Više o

brada

,

Svjetski dan brade

,

bradonje

Brada je oduvijek bila simbol muškosti. Stajala je uz bok mnogim muževnim vrlinama, uključujući mudrost, snagu, visok društveni status, čak i seksualnu snagu, a što je osobito bilo izraženo u ratničkim kulturama. Iako su postajala mjesta i vremena, a neka mjesta još uvijek postoje, na kojima brada ili nije smjela biti puštana ili pak je bila nepoželjni muški dodatak, u globalu je bila predmet divljenja i poštovanja spram nekome tko je nosio bradu.

Svjetski dan brade slavi bradu, sve što je ona bila i sve što je tek čeka u ovim turbulentnim i nažalost sve više ideološki nastrojenim vremenima.

Povijest ovog događaja

Svake se godine ovog dana okupe bradonje diljem svijeta kako bi na različite načine obilježili i proslavili ovaj dan. Sami origin odnosno nastanak ovog dana izgubljen je u dalekoj prošlosti, što pak i ne iznenađuje jer postoje dokazi da su još danski Vikinzi obilježavali dan koji je bio posvećen divljenju njihovim veličanstvenim bradama.

Bilo je to davnih 800 godina prije nove ere. Ondašnjih godina tijekom kolovoza nije postojao specifičan dan na koji su se okupljali bradonje i slavili brade već su se kroz nekoliko dana kroz cijelu regiju održavala razna slavlja posvećena bradi, neka su bila za današnje pojmova u najmanju ruku luda i opasna.

Tako su u Dönskborgu u Švedskoj svi oni koji nisu imali brade tih noći i dana bili protjerani iz sigurnih sela u obližnju šumu što pak je bilo u ono vrijeme prilično opasan potez. U gradovima pak bi onima sa sramotno čistim licima palili/opekli lica oni koji su nosili najveličanstvenije brade.

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

02.09.2017. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno