« Film
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
britanci u zagrebu

Svjetski dan animiranog filma u kinu 'Tuškanac'

18. listopada u zagrebačkom kinu prikazat će se program 'Biseri britanske animacije', a posebna gošća je Clare Kitson

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

kino Tuškanac

,

Zagreb film

,

zagreb-info

,

Svjetski dan animiranog filma

,

Channel 4

,

Clare Kitson

,

ASIF

,

The Channel Four Factor

U povodu Svjetskog dana animiranog filma, 18. listopada u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' prikazat će se radovi studenata animacije s akademija u Splitu i Zagrebu, te izbor filmova s britanske televizije Channel 4, istaknute po produkciji animacije.

Program "Biseri britanske animacije" traje sedamdesetak minuta i pokriva sva značajna razdoblja i stilove u produkciji te TV kuće, izvijestio je hrvatski ogranak ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animiranog filma, koji organizira program u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Zagreb filmom.

Posebna gošća je Clare Kitson, nekadašnja producentica na Channel 4 i dobitnica nagrade Animafesta 2008. za doprinos teoriji animacije, te nagrade ASIFA za životno djelo. Tom prigodom predstavit će se njezina knjiga "The Channel Four Factor".

Channel Four, osnovan 1981., nije imao studio za proizvodnju animiranih filmova, već su im nezavisne producentske kompanije slale projekte, među kojima su se najboljima osiguravala sredstva za proizvodnju. Tako su filmove snimili Joanna Quinn, braća Quay, Jan Švankmajer, Mark Baker, Peter Lord i drugi.

Za produkciju animiranih filmova Channel 4 je osvojio dva Oscara, dvije nagrade Cartoon d'or za najbolji europski animirani film, te brojne nagrade na festivalima. Zbog financijske krize posljednjih godina privremeno je prekinuta produkcija animacije u toj kući.

Uz program studentskih filmovima, u kinu "Tuškanac" će se proslaviti i 10. godišnjica Studija animacije na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Svjetski dan animacije, 28. listopada, utemeljen je 2002. u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Taj dan obilježava se u pedesetak zemalja svijeta. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 13:18:22
Novi komentar
nužno
nužno