« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Svjetski čelnici čestitaju Obami

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

čestitke Obami

,

svjetski čelnici čestitaju Obami

Svjetski čelnici upućuju čestitke Baracku Obami na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima. "Izraelci čestitaju dvojici velikih prijatelja Izraela, Johnu McCainu na dobroj kampanji, Baracku Obami na povijesnoj pobjedi. Sigurni smo da ovo prijateljstvo čeka lijepa budućnost", kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Obami je čestitao meksički predsjednik Felipe Calderon koji ga je pozvao da što prije posjeti susjednu zemlju.

Calderon je uvjeren u "nastanak nove etape u razvoju odnosa između dvije države, utemeljene na međusobnoj odgovornosti, dijalogu, iskrenosti, poštovanju i međusobnom povjerenju.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai čestitao je američkom narodu na "velikoj odluci".

"Nadam se da će ovi izbori i dolazak predsjednika Obame donijeti mir Afganistanu i napredak afganistanskom narodu i ostatku svijeta", dodao je Karzai.

"Očekujem susret s izabranim predsjednikom kako bismo mogli nastaviti jačati posebne veze koje postoje između SAD-a i Kanade, rekao je kanadski premijer Stephen Harper čestitajući Obami.

"Vlada Novog Zelanda veseli se radu s novom administracijom, rekla je novozelandska premijerka Helen Clark.

"Senator Obama preuzet će dužnost u kritičnom trenutku . Ima toliko izazova pred međunarodnom zajednicom, uključujući globalnu financijsku krizu i globalno zagrijavanje. Veselimo se što ćemo aktivno raditi s predsjednikom Obamom i njegovim timom kako bismo rješavali te izazove

Ministarstvo vanjskih poslova Kolumbije u priopćenju je pozdravilo izbor Baracka Obame i naglasilo da Kolumbija "stoji na raspolaganju za nastavak djelovanja na temama od zajedničkog interesa".

Kenijski predsjednik Mwai Kibaki pozdravio je izbor Obame na čelo Sjedinjenih Država.

"Kenijski narod neizmjerno je ponosan na vaše korijene. Vaša pobjeda nije samo inspiracija milijunima ljudi širom svijeta već je posebno odjeknula među nama ovdje u Keniji", kazao je on.

Japanski premijer Taro Aso izrazio je uvjerenje da će SAD , pod vodstvom Baracka Obame, krenuti naprijed u suradnji s međunarodnom zajednicom.

"Savezništvo Japana i SAD je ključno za japansku diplomaciju te za mir i stabilnost u azijsko pacifičkoj regiji", rekao je Taro Aso.

"Predsjednik (Asif Ali) Zardari izražava nadu da će pakistansko-američki odnosi biti osnaženi pod novim američkim vodstvom koje je dobilo mandat na izborima", priopćeno je iz pakistanskog veleposlanstva u Washingtonu. (hina/metro-portal)

 

05.11.2008. 07:49:51
Novi komentar
nužno
nužno