« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
HEAL THE WORLD

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila Cervarix

Cjepivo protiv raka grlića maternice moći će se nabaviti i u siromašnim zemljama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Cervarix

,

cjepivo protiv HPV-a

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je cjepivo protiv raka grlića maternice Cervarix, što će omogućiti agencijama UN-a i njihovim partnerima kupnju milijuna doza lijeka za siromašne zemlje diljem svijeta, objavio je u četvrtak u priopćenju farmaceutski konglomerat GlaxoSmithKline, proizvođač lijeka.

Više od 80 posto svih smrti uzrokovanih rakom grlića maternice u svijetu, procijenjenih na 280 tisuća na godinu, događa se u zemljama u razvoju. Rano dijagnosticiranje i liječenje znatno je smanjilo broj smrti od te bolesti na zapadu.

Prošle je godine svjetsko zdravstveno udruženje GAVI, nekad poznato kao Svjetski savez za cjepiva i imunizaciju, na čelo popisa prioriteta uvrstio nabavu cjepiva protiv raka grlića maternice za 73 najsiromašnije zemlje svijeta. GAVI, u sastavu kojeg su, među ostalim, agencije UN-a, Svjetska banka i Fondacija Billa i Melinde Gates, jedan je od najvećih kupaca cjepiva za zemlje u razvoju.

"Cervarix može spasiti milijune života žena diljem svijeta, ali samo ako postane dostupan onima kojima je najpotrebniji", rekao je predsjednik biološkog odjela GSK-a Jean Stephenne.

Nije jasno, napominje AP, hoće li GSK Cervarix davati po nižoj cijeni agencijama UN-a koje će ga nabavljati za siromašne zemlje.

Uporaba Cervarixa nije odobrena u SAD-u i Japanu, ali jest u 97 drugih zemalja. Američkim tržištem od 2006., kad je bio odobren, vlada lijek Gardasil, konkurentske tvrtke Merck. Njegova je cijena u prosjeku oko 360 dolara (oko 1900 kuna) po dozi, koja se daje u trima cijepljenjima.

Američka Agencija za hranu i lijekove trebala bi u idućih nekoliko mjeseci odlučiti o tome hoće li odobriti Cervarix.

Izvor: Hina

09.07.2009. 17:48:53
Novi komentar
nužno
nužno