« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
Kritična situacija

Svjetska banka mogla bi ostati bez novca

Izjavio je to njen predsjednik Robert Zoellick i zavapio za pomoć

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

globalna kriza

,

Svjetska banka

,

Robert Zoellick

,

nedostatak novca

Banka, čiji posao jest pomaganje razvoja siromašnih zemalja, morala je zbog financijske krize pozajmiti toliko mnogo novca da joj prijeti nestašica za nove projekte u idućih 12 mjeseci.

˝Do sredine sljedeće godine suočit ćemo se s ozbiljnim ograničenjima˝, izjavio je Robert Zoellick, početkom lansiranja kampanje kojoj je namjera potaknuti bogate države da ulože novac u tu instituciju, smještenu u Washingtonu.

Naveo je kako bi taj zadatak mogao biti iznimno težak, s obzirom da su bogate zemlje suočene s najvećom recesijom od Drugog svjetskog rata. Premda banka ima dovoljno novaca da financira trenutne projekte, novonastala situacija koju je stvorila globalna recesija dovela je do toga da joj je potrebno još sredstava.

Govoreći na otvaranju godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Istanbulu, Zoellick je dodao kako je potrebno povećanje kapitala od 3 do 5 milijardi dolara, premda analitičari procjenjuju da bi ta brojka mogla biti i veća. Nada se kako će njeni dioničari donijeti pozitivnu odluku do slijedećeg sastanka u travnju iduće godine. Novac bi se raspodijelio između Međunarodne banke za obnovu i razvoj koja ga posuđuje siromašnim državama, te Međunarodne financijske korporacije koja ga posuđuje kompanijama.

˝Razumijemo da su sve zemlje pod financijskim pritiskom te da nije pogodno vrijeme za  upućivanje ovakvih zahtjeva, ali nadamo se dobrom odazivu˝ naglasio je Zoellick.  

05.10.2009. 11:26:42
Novi komentar
nužno
nužno