« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
IT'S ON

Svijet se još boji gangsta repera Ice-T-a

VIDEO - Mađarski radio Tilos je dobio po prstima jer je u neprimjereno vrijeme emitirao pjesmu 'It's on' Ice-T-a

Ice-T
Ice-T (Wikipedia)
Više o

cenzura

,

radio

,

reperi

,

ice-t

Novo mađarsko Vijeće za nadzor medija (NMHH), uspostavljeno spornim zakonom o medijima koji je danas stupio na snagu, kritiziralo je malu privatnu radijsku postaju Tilos jer je u rujnu emitirala pjesmu američkog rapera Ice-T-a

"NMHH je poveo istragu protiv te radijske postaje koja je 2. rujna u 17.53 pustila u eter pjesmu 'It's on' Ice-T-a", ističe se u pismu Vijeća s 13. prosinca, a koje je danas objavljeno na internetskoj stranici radija Tilos, prenio je AFP. Radio je objavio i odgovor i reakciju američkog pjevača koji je na svom profilu na Twitteru rekao: "Bravo, svijet me se još boji, ha ha ha!"

NMHH ocjenjuje da raperova pjesma ulazi u skupinu 'gangsta rapa' te da 'negativno može utjecati na razvoj malodobnih osoba'. NMHH stoga ocjenjuje da je Tilos pjesmu trebao emitirati između 21.00 i 5.00 sati.

Radio Tilos u odgovoru ističe da je mali broj njegovih slušatelja mlađi od 16 godina i da tek neznatna manjina, čak i među mladim Mađarima koji govore engleski, razumije poseban žargon 'gangsta rapa'.

Novi mađarski zakon koji je u subotu stupio na snagu i koji je bez presedana u Europskoj uniji, predviđa novčane kazne do 730.000 eura za radio-televizijske mreže koje budu "ugrožavale javni interes, javni red i moral", ili budu objavljivale "djelomične informacije", premda njegove odredbe nisu jasno definirane.

On usto omogućuje novom vijeću pristup dokumentima medijskih tijela, a novinare može natjerati da otkriju svoje izvore kada je riječ o pitanjima važnim za nacionalnu sigurnost.

Zakon je bio na meti kritika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), nekoliko vlada EU-a, osobito Njemačke, organizacija za ljudska prava, Međunarodnog instituta za medije (IPI) i Europske federacije novinskih agencija (EANA).

Glasnogovornica mađarske vlade rekla je za mađarsku agenciju MTI da će mađarsko predsjedanje EU-om pomoći da se razjasne nesporazumi vezani uz novi zakon o medijima.

"Predsjedanje EU-om i pozornost javnosti koju će ono donijeti omogućit će nam da razjasnimo nesporazume", rekla je Anna Nagy na proslavi kojom je obilježen početak mađarskoga predsjedanja, prenosi MTI.(hina/metro-portal)

Poslušajte pjesmu: 

01.01.2011. 19:36:36
Novi komentar
nužno
nužno