« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana
OSVRT

Svijet irealnog u opusu akrila na platnu Duška Šibla

Silina neizbježnih promjena ključ je za razumijevanje ovih nezaustavljivih gibanja, metamorfoza, odlazaka ili dolazaka, svijet u nastajanju ili nestajanju

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, neumorni istraživač motiva i kolora Duško Šibl kontinuirano u svom predanom radu, u svakodnevnom slikanju, njeguje redovito stvaranje kompozicija s apstraktnim motivima, simboličnih naziva na srednjim i većim formatima platna.

Riječ je o irealnim strukturama premreženih jakim energetskim nabojima, o lutajućim ili lebdećim oblicima, koji su jedan trenutak u jatu a zatim posve sami, izdvojeni u svemiru.

Silina neizbježnih promjena ključ je za razumijevanje ovih nezaustavljivih gibanja, metamorfoza, odlazaka ili dolazaka, svijet u nastajanju ili nestajanju.

Sve je suprotstavljeno jedno drugom, u nadi drugačijeg, cjelovitog ili fragmentarnog novog lica.

Snažan, eruptivni kolor superiorno vlada cjelinom kompozicije, natkriljuje množinu energije, često posve nekontrolirane.

U ovim slikama, u ovim motivima prepoznajem izrazitu težnju, biti slobodan, osloboditi se i jurnuti u prazan prostor volumena oblikujući svoje tijelo i svoju okolinu na sebi svojstven i osebujan način.

Strastveno sukobljavanje, prskanje boja, kaos, nemir, temeljni su elementi ovoga sjajnog apstraktnog ciklusa Duška Šibla.

Piše: Miroslav Pelikan
10.08.2024. 09:49:00
Novi komentar
nužno
nužno