« Fun
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Švicarski Alien bar

Fotografija vijesti
Više o

USCSS The Nostromo

,

Sigourney Weaver

,

Giger bar

,

Hans Rudi Giger

,

Alien

,

Gruyeres

,

Weyland-Yutani

Mjesto radnje je USCSS The Nostromo, američki svemirski brod M-klase u vlasništvu multinacionalne kompanije Weyland-Yutani. U društvu ste Sigourney Weaver i svakoga trenutka u vaš će svijet ući neuništivi izvanzemaljac, u popularnoj kulturi poznat kao Alien.

No, gdje je Alien boravio prije no što se odlučio uništiti ljudsku posadu koja je preletjela njegov planet? Na to je pitanje pokušao odgovoriti njegov tvorac osobno, švicarski umjetnik Hans Rudi Giger, koji je dizajnirao nekoliko Giger barova. Posljednji od njih otvoren je u njegovoj rodnoj Švicarskoj.

Napravljen u biomehaničkom stilu, sa stropom, zidovima i namještajem koji kao da su rađeni za neki od nastavaka ‘Aliena’, kafić je osvanuo u gradu Gruyeresu. Iako bar prima samo sedamdeset posjetitelja, na otvorenju se okupilo oko 300 najzagriženijih fanova Gigerova rada iz cijele Europe. Među inventarom novog Giger bara nalazi se i Harkonnenov tron iz nikad snimljene nove filmske verzije kultnog SF djela ‘Dina’.

Prvi kafić u Alien-stilu Giger je otvorio kasnih osamdesetih u Tokiju, zatim i u New Yorku, a jedina dva koja i danas rade u švicarskim su gradovima Gruyeresu i Churu.

O svom prvom projektu u Tokiju sam Giger je na svojoj internetskoj adresi iznio neka zanimljiva saznanja. - Moj prijatelj je posjetio taj kafić pet godina nakon otvorenja i saznao da je upao u ruke yakuza. Nakon ponoći su se u njemu okupljala mafijaška lica koja su od voditelja bara zatražila da nasred atrija instalira stol za rulet. To više nije bilo sigurno mjesto za izlaske. Srećom, ubrzo nakon toga kafić je zatvoren - piše Giger.

Inače, izrada kafića od sedamdeset kvadratnih metara u Gigerovom stilu traje u prosjeku dvije godine, a slavnom dizajneru u planu je izgraditi svjetski lanac mračnih kafića. 

Zamislite se na kavi u ovakvom ambijentu.

Piše: Piše: Marko Podrug
27.03.2009. 18:14:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  kristina_glodic
  25.05.2008. 19:56
  fan sam aliena
 2. avatar
  henrieta
  28.03.2009. 08:36
  ne, hvala:)
Novi komentar
nužno
nužno