« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
TO JE REFERENDUM!

Švicarci odlučuju hoće li ograničiti najveće plaće

Švicarci glasaju na referendumu o ograničavanju raspona najviše i najniže plaće na omjer 1:12, a mi ćemo glasati o povratku u feudalno doba ...

Švicarski referendum za pravednije društvo
Švicarski referendum za pravednije društvo (Arhiva)
Više o

referendum

,

Švicarska

,

1:12 za fair play

Takozvanu inicijativu '1:12 za Fair Pay' pokrenula je mladež Švicarske socijalističke stranke i iskoristivši švicarski model izravne demokracije prikupila 100.000 potrebnih potpisa za referendum. Incijativa polazi od ideje da nitko u jednoj kompaniji ne bi smio zaraditi više u jednom mjesecu nego netko u cijeloj godini.

Po najnovijim ispitivanjima, provedenim za Švicarsku radio-televiziju, taj će tekst birači vjerojatno odbaciti. Vlada se odlučno protivi tom tekstu jer bi po njoj on umanjio fiskalne prihode zemlje i mogao razuvjeriti strane tvrtke da se ondje nastane.

Velike tvrtke također su pokrenule široku marketinšku kampanju u kojoj naglašavaju da bi prihvaćanje inicijative moglo izazvati odljev kapitala iz Švicarske i da se radi o napadu na prosperitet i slobodu.

Po sustavu izravne demokracije u Švicarskoj, građani mogu zatražiti održavanje referenduma pod uvjetom da dobiju najmanje 100.000 potpisa birača koji je podržavaju.

Autori inicijative žele na taj način odrediti granicu plaćama najviših menadžera i natjerati tvrtke na povećanje najnižih plaća. U izdanju od subote, švicarski dnevnik Le Temps piše da je došlo 'vrijeme za smanjivanje nejednakosti, stvarnih ili onih koje se tako doživljavaju'.

Dijelu stanovništva zasmetali su ekscesi u plaćama preplaćenih velikih vlasnika multinacionalnih kompanija u Švicarskoj. Švicarske korporacije svoje menadžere trenutno plaćaju darežljivije od bilo koje druge europske zemlje.

U farmaceutskom divu Rocheu izvršni direktor ima plaću 236 puta veću od minimalne u kompaniji. Raspon u Nestleu iznosio je prije dvije godine 1:73, a u Novartisu 1:266.

U Credit Suisse 2010., usred financijske krize, direktor Brady Dougan zaradio je 90 milijuna švicarskih franaka (72 milijuna eura) ili 1.812 puta više od najslabije plaćenog zaposlenika banke.

24.11.2013. 14:33:00
Novi komentar
nužno
nužno