« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
MA DA?!

Putin dolazi Papi Franji u privatni posjet

Papa Franjo će prvi put u privatnu audijenciju primiti ruskoga predsjednika Vladimira Putina, a razgovarat će se o odnosima između katolika i pravoslavnih vjernika te o stanju na Bliskom istoku.

Putin kod pape Franje na čašici razgovora
Putin kod pape Franje na čašici razgovora (Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

papa Franjo

,

privatna audijencija

Putin se s Ivanom Pavlom II. sastao 2000. i 2003., a s Benediktom XVI. 2007. Predsjednik Rusije Vatikan će posjetiti u ponedjeljak poslijepodne, u sklopu posjeta Italiji koji će trajati do utorka.

Ruski mediji prenosi kako ruska strana izražava zadovoljstvo što su se veze između Katoličke crkve i Pravoslavne crkve aktivirale kada je riječ o međusobnom približavanju. Također se spominje "posebna pozornost koja se posvećuje kršćanskim manjinama na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku".

Moskva otvoreno izražava zadovoljstvo što je papa Franjo "pokrenuo kampanju protiv vojnog rješenja kada je posrijedi rješenje sirijskoga pitanja". Naime, u rujnu je Papa uputio pismu Putinu - predsjedavajućem grupe G20, tražeći od njega da se angažira na međunarodnom političkom rješenje za spomenuto pitanje bez strane intervencije.

Vatikan i Rusija odlučili su 2009. uspostaviti pune diplomatske odnose. Nakon pada komunizma, uslijedio je dugi proces približavanja i izmirenja, koje su tada snažno potaknuli predsjednik Mihail Gorbačov i poljski papa Ivan Pavao.

25.11.2013. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno