« Hrvatska
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
MA DA?

Svi bi u saborske odbore kao vanjski članovi

Veliko zanimanje pobudio je javni poziv za vanjske članove saborskih odbora, o čemu svjedoči podatak da se za 122 'mjesta' javilo ukupno 748 kandidata, što je u prosjeku šest za svako

Nikad ne znaš zašto to može biti dobro...
Nikad ne znaš zašto to može biti dobro... (Arhiva)
Više o

Sabor

,

saborski odbori

,

vanjski član

Posao vanjskog člana saborskog odbora nije nešto javan ili dobro plaćen, no kandidata ima kao u priči - za 122 mjesta javilo se ukupno 748 kandidata, što je u prosjeku šest za svako.

Kandidati za vanjske članove dolaze iz redova stručnjaka, znanstvenih i javnih osoba, a zamisao je da svojim znanjima pridonesu radu odbora i donošenju što kvalitetnijih zakona.

Vanjski članovi za svoj angažman imaju pravo na naknadu od oko 1500 kuna mjesečno, Sabor je u 2015. godini na ime naknada za različite odbore i povjerenstva isplatio 2, 8 milijuna kuna. Osim toga, vanjski članovi imaju pravo na naknadu putnih troškova po istim uvjetima kao i zastupnici (dvije kune po prijeđenom kilometru i cestarine za prijevoz vlastitim automobilom, naknada troškova javnim prijevozom) uz predočenje računa.

Odbori nemaju isti broj vanjskih članova, broj im se kreće od tri do devet. U Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, tzv. Antikorupcijsko vijeće, šest vanjskih članova imenuju iz reda poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga koje se bave problemom korupcije, predstavnika akademske zajednice, stručnjaka i predstavnika medija

18.02.2017. 17:52:00
Novi komentar
nužno
nužno