objavljeno 18.02.2017. 17:52:00
MA DA?

Svi bi u saborske odbore kao vanjski članovi

Veliko zanimanje pobudio je javni poziv za vanjske članove saborskih odbora, o čemu svjedoči podatak da se za 122 'mjesta' javilo ukupno 748 kandidata, što je u prosjeku šest za svako

Nikad ne znaš zašto to može biti dobro...
Nikad ne znaš zašto to može biti dobro... (Arhiva)

Posao vanjskog člana saborskog odbora nije nešto javan ili dobro plaćen, no kandidata ima kao u priči - za 122 mjesta javilo se ukupno 748 kandidata, što je u prosjeku šest za svako.

Kandidati za vanjske članove dolaze iz redova stručnjaka, znanstvenih i javnih osoba, a zamisao je da svojim znanjima pridonesu radu odbora i donošenju što kvalitetnijih zakona.

Vanjski članovi za svoj angažman imaju pravo na naknadu od oko 1500 kuna mjesečno, Sabor je u 2015. godini na ime naknada za različite odbore i povjerenstva isplatio 2, 8 milijuna kuna. Osim toga, vanjski članovi imaju pravo na naknadu putnih troškova po istim uvjetima kao i zastupnici (dvije kune po prijeđenom kilometru i cestarine za prijevoz vlastitim automobilom, naknada troškova javnim prijevozom) uz predočenje računa.

Odbori nemaju isti broj vanjskih članova, broj im se kreće od tri do devet. U Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, tzv. Antikorupcijsko vijeće, šest vanjskih članova imenuju iz reda poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga koje se bave problemom korupcije, predstavnika akademske zajednice, stručnjaka i predstavnika medija

18.02.2017. 17:52:00
http://m.metro-portal.hr/svi-bi-u-saborske-odbore-kao-vanjski-clanovi/103201/