Svemirsko povrće moglo bi biti stalna hrana astronauta
Japanski astronaut Satoshi Furukawa će u sljedećih šest mjeseci pokušati uzgojiti krastavce na Međunarodnoj svemirskoj postaji
Iako je povrće pod povećalom europske i svjetske javnosti zahvaljujući krizi s bakterijom E. coli, japanski 'svemirci' na njega imaju sasvim drugačiji pogled. Naime, na Međunarodnoj svemirskoj postaji jedan japanski astronaut planira uzgajati krastavce. Satoshi Furukawa će prema Postaji krenuti rano u srijedu gdje će provesti šest mjeseci u društvu Sergeja Volkova i Michaela Fossuma, ruskog odnosno američkog astronauta. Furukawa će, dakle, kako je najavljeno na službenoj konferenciji za tisak, provesti samo jedan u nizu budućih eksperimenata na temu samostalnog uzgajanja hrane, točnije u svemiru.
To je vrlo važno ako se čovječanstvo ikada bude namjeravalo konkretno otisnuti u istraživanje dubina svemira.
S obzirom da se ne smije izložiti riziku od infekcije spomenutom bakterijom, Furukawa je s Rusom i Amerikancem trenutno u izolaciji na lansirnoj postaji Baikonur u Kazahstanu. Interesantno, Japanci su u kulinarsko-astronomskom smislu svojevrsni pioniri. Soichi Noguchi je tako prošle godine na Postaji napravio sam svoj sushi, a Furukawa će se, između ostalog, tijekom narednih mjeseci baviti krastavcima. Fossum, Furukawa i Volkov će se na Zemlju vratiti sredinom studenog kad bismo trebali saznati detalje o uspješnosti uzgajanja svemirskog povrća.
Novi komentar