« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
NORDIJCI

Švedski odgoj je sve popularniji

Traži se novi model koji bi bio zanimljiv i vrlo sličan nekadašnjem, uz neka nova pravila, a izgleda da je takav - švedski

Kako to oni rade?
Kako to oni rade? (Arhiva)
Više o

Švedska

,

odgoj

Odgoj djece nije jednostavna stvar, barem ne onako kako je bilo kad smo bili mali - pustili bi nas van i fućkali da se vratimo. I to je bilo to... pazili smo se međusobno, a današnja djeca imaju toliko pažnje i svi lete oko njih da su postala malo, najblaže rečeno, bedasta.

Zato se traži novi model koji bi bio zanimljiv i vrlo sličan nekadašnjem, uz neka nova pravila, a izgleda da je takav - švedski.

Evo kako Šveđani odgajaju djecu...

Dječja prava - izjava koju u Švedskoj nećete čuti je "djecu treba gledati, a ne čuti". Švedski roditelji potiču svoju djecu da izraze misli i ideje. Pružaju im podršku i njegu koja im je potrebna da izrastu u stabilne odrasle osobe. Zapravo je Švedska bila jedna od prvih zemalja koja je donijela UN-ovu konvenciju o pravima djeteta. Također je prva zabranila sve oblike tjelesnog kažnjavanje djece.

Dopuštaju djeci da se igraju na otvorenom unatoč snijegu - prema švedskoj izreci, ne postoji loše vrijeme, samo odjeća možda neće biti dovoljno topla. Bilo da sniježi ili je sunčano, roditelji u Švedskoj dopuštaju svojoj djeci zabavu na otvorenom, navodi HuffPost. Unatoč mogućem hladnom i lošem vremenu, djeca u vrtićima borave na otvorenom barem sat vremena u danu. Švedska djeca pritom nose toplu odjeću, uključujući kapute, debele hlače, vunene kape i rukavice. Škole imaju sušilice za odjeću, zbog čega djeca čekaju u suhoj, toploj odjeći roditelje koji poslijepodne dolaze po njih.

Kraći radni dan - to je još jedna stvar koja olakšava roditeljstvo u Švedskoj. Roditelji djece mlađe od osam godina mogu raditi šest sati dnevno, a ne osam. Zbog toga im ne nedostaje vremena za druženje s djecom.

Mala djeca nemaju puno organiziranih aktivnosti - švedski roditelji vrlo su zaštitnički nastrojeni kada je riječ o slobodnom vremenu njihove djece. Stoga ih ne žure prijaviti za razne izvannastavne aktivnosti, poput sporta. S druge strane, roditelji u mnogim drugim zemljama većinu svog vremena provode vozeći svoju djecu na satove klavira, nogomet, plivanje i drugo. U Švedskoj su roditelji opušteniji i većina djece će s vremenom odabrati jednu aktivnost koja im se sviđa.

Muškarci su ponosni što brinu o svojoj djeci - u većini švedskih obitelji muž i žena jednako dijele zadaće. Muškarci su vrlo ponosni što hrane svoju djecu, previjaju ih, preuzimaju nakon škole i još mnogo toga. Čak ćete i stol za presvlačenje za djecu pronaći u muškim zahodima, a muškarci mogu slobodno napustiti radno mjesto kako bi primjerice odveli dijete liječniku. Prema New York Timesu, očevi u Švedskoj, kao i majke, uzimaju dopust da se brinu o svojim novorođenim bebama. Ovo je izvrstan način za poboljšanje zdravlja novopečenih majki. Također nudi brojne postporođajne pogodnosti. Roditelji u zemlji imaju čak 480 dana plaćenog dopusta koje mogu podijeliti. 90 dana je neprenosiv odmor samo za očeve.

Roditelji ne brane djeci sudjelovanje u rizičnim aktivnostima - švedski roditelji puštaju djecu da se bave avanturističkim aktivnostima, poput plivanja i penjanja na drveće. Dopuštaju djeci da budu pustolovna. Zanimljivo je da se zemlja može pohvaliti jednom od najnižih stopa smrtnosti djece uzrokovanih ozljedama na svijetu.

Nije li ovako bolje?

25.01.2021. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno