« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
CRTEŽ

Šveđanin ne žali zbog karikature Muhameda

Vilks je napravio grubu skicu Muhamedove glave na tijelu psa i crtež poslao na izložbu u centru švedske kulturne baštine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Lars Vilks)
Više o

muhamed

,

Lars Vilks

,

karikaturist

,

Džihad Jane

Smisao karikature koja proroka Muhameda prikazuje kao psa je bila pokazati da umjetnička sloboda dopušta ismijavanje svih religija, uključujući i najsvetije simbole islama, rekao je u srijedu švedski umjetnik koji ju je nacrtao. Lars Vilks, meta navodne urote za njegovo ubojstvo u koju je bila ukjučena Amerikanka koja se prozvala "Džihad Jane", rekao je agenciji Associated Press da ne žali zbog crteža koji mnogi muslimani smatraju duboko uvredljivim.

"U stvari nisam zainteresiran za vrijeđanje Muhameda. Smisao je pokazati da to možete", rekao je 63-godišnji Vilks u razgovoru u Stockholmu. "Nema ničeg toliko svetog da to ne možete uvrijediti". Vilks je napravio grubu skicu Muhamedove glave na tijelu psa i crtež poslao na izložbu u centru švedske kulturne baštine koji ju je odbio objasnivši to razlozima sigurnosti.

Slučaj nije privukao pozornost dok crtež nije objavio jedan švedski list uz komentar u obranu slobode izražavanja što je izazvalo prosvjede iz muslimanskih zemalja. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 06:52:00
Novi komentar
nužno
nužno