« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
AMR MUSSA

Abbas neće sudjelovati u pregovorima s Izraelom

Izaslanici Arapske lige rekli su da nastavak pregovora ovisi o tome hoće li Izrael zaustaviti gradnju naselja u istočnom Jeruzalemu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Mahmoud Abbas

,

Amr Mussa

Glavni tajnik Arapske lige Amr Mussa izjavio je u srijedu da mu je palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao da neće sudjelovati u neizravnim pregovorima s Izraelom. Tako je odlučeno nakon što je Izrael u utorak najavio gradnju 1600 kuća za židovske doseljenike u istočnom Jeruzalemu, u kojem većinu čine Arapi i koji je pripojio svom teritoriju 1967.

Abas je bio pristao na neizravne pregovore s Izraelom uz uvijet da Izrael zamrzne plan naseljavanja. "Palestinski predsjednik odlučio je da neće sudjelovati u pregovorima sada... palestinska strana nije spremna pregovarati u sadašnjim okolnostima", rekao je Mussa na konferenciji za novinare, nakon hitnog sastanka Arapske lige u Kairu. Musa je rekao da mu je Abas tu odluku prenio telefonom. "Razgovori su već zaustavljeni", izjavio je Mussa Reutersu.

Izaslanici Arapske lige rekli su da nastavak pregovora ovisi o tome hoće li Izrael zaustaviti gradnju naselja u istočnom Jeruzalemu i na okupiranim područjima. Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u utorak navečer da je odbor za planiranje odobrio izgradnju 1600 novih kuća u četvrti Ramat Shlomo, dijelu grada koji Palestinci žele za svoju prijestolnicu.

Izraelski plan gradnje novih domova na području istočnog dijela Jeruzalema osudili su glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i američki potpredsjednik Joe Biden. Taj izraelski potez smatra se potkopavanjem američkih napora za obnovu mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, koji su u zastoju su od prosinca 2008., kad ih je prekinuo Abas zbog izraelskog napada u Pojasu Gaze.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je u ponedjeljak da će neizravni pregovori Izraela i Palestinaca uz posredništvo SAD-a biti posljednja prilika da se bliskoistočni mirovni proces održi živim. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 07:00:00
Novi komentar
nužno
nužno