« Film
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
HRVATSKI FILM

Svećenikovu djecu u prvom tjednu pogledalo skoro 34 tisuće gledatelja

Film se distribuira u osam gradova, a tri puta je gledaniji od dosadašnjeg hrvatskog rekordera

Fotografija vijesti
Više o

hrvatski film

,

Mate Matišić

,

Vinko Brešan

,

Krešimir Mikić

,

Svećenikova djeca

Vinko Brešan očito ima formulu kako privući Hrvate u kina na domaći film. Njegovi filmovi Maršal i Kako je počeo rat na mom otoku mogli su se po gledanosti mjeriti s najvećim američkim blockbusterima, a najnoviji, film 'Svećenikova djeca' može se pohvaliti titulom najuspješnijeg kino otvaranja u posljednje 22 godine, tj. od osamostaljenja Hrvatske - pogledalo ga je čak 33.759 gledatelja!

Glavnu ulogu u filmu igra Krešimir Mikić, a uz njega tu su i Nikša Butier, Inge Appelt, Goran Bogdan, Stjepan Perić i drugi. Scenarij je napisao nagrađivani pisac i kompozitor Mate Matišić po svojoj drami.  

Podsjetimo, film 'Svećenikova djeca' redovnu kinu distribuciju započeo je prije četiri dana i to u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Šibeniku i Dubrovnik.

Usporedbe radi, dosad najuspješniji početak kino distribucije što se ukupnog broja gledatelja tiče imali su 'Larin izbor: izgubljeni princ' redatelja Tomislava Rukavine (11.105 gledatelja) te 'Što je muškarac bez brkova' Hrvoja Hribara (10.337 gledatelja), a što se pak ukupne box-office zarade tiče rekorder je do sada bila komedija 'Sonja i bik' redateljice Vlatke Vorkapić. Film 'Svećenikova djeca' sa svojih 33.759 gledatelja i box-office zaradom koja je tri puta veća od dosadašnjeg rekordera uvjerljivo je nadmašio sve spomenute rezultate i čvrsto zasjeo na tron najuspješnijih kino otvaranja domaćih filmova.

„Svaki film mora pripadati nečemu što svi zovemo zabava. Gledajući brojke gledatelja prvog vikenda prikazivanja veseli me što su 'Svećenikova djeca' izdržala ovaj zahtjevan ispit. Naravno, filmovi nisu ni statistike ni brojke i iskreno želim da ovaj film nasmije svakog gledatelja, te da svaki od njih izađe iz kina razmišljajući o onome što je vidio. Ukoliko 'Svećenikova djeca' ostanu u mislima gledatelja duže od tih 90 minuta prikazivanja u kinu - to će biti najveći uspjeh tog filma", izjavio je redatelj Vinko Brešan nakon objave rezultata kino otvaranja.

Ovo je ujedno i prvo kino otvaranje hrvatskog filma u 2013. godini te služi kao poticaj za čim uspješnijim plasiranjem nadolazećih domaćih filmova među publikom. Ovaj rezultat također pokazuje kako je nakon desetak godina moguće ponoviti uspjeh filmskih domaćih uspješnica koje su dosegle više od stotinu tisuća gledatelja - 'Kako je počeo rat na mojem otoku' (preko 340 tisuća gledatelja), 'Što je muškarac bez brkova' (preko 150 tisuća) i 'Maršala' (preko 100 tisuća). Rezultat kino otvaranja 'Svećenikove djece' također govori u prilog činjenici da je domaća publika itekako zainteresirana za domaći film te je spremna i voljna podržati i poticati domaću kinematografiju. 

07.01.2013. 09:44:16
Novi komentar
nužno
nužno