« Film
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Svečano otvoren 55. festival igranog filma u Puli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

Pula

,

Miljenko Jergović

,

Pula film festival

,

Goran Rušinović

,

Christopher Lee

,

Srećko Šestan

,

Boris Miletić

,

Buick Riviera

Prigodnom svečanošću te tradicionalnim vatrometom večeras je u pulskoj Areni otvoren 55. festival igranog filma u Puli koji do 26. srpnja u nacionalnom programu donosi sedam filmova nekih od najnagrađivanijih hrvatskih redatelja, od kojih su čak šestorica dosadašnji dobitnici Velike zlatne Arene.

Obraćajući se publici u prepunoj Areni, izaslanik ministra kulture Srećko Šestan poželio je pulskoj filmskoj publici "sedam veličanstvenih dana" tijekom kojih će, kako je kazao, "sedam veličanstvenih hrvatskih autora" pokazati ono što su napravili u proteklih godinu dana.

"Nema sumnje da je ovo najveća filmska smotra u najvećem i najljepšem kinu na svijetu koja nikada ne bi bila ono što je da nije vjerne pulske publike i njiholvih gostiju", istaknuo je Šestan izrazivši uvjerenje kako će publika na ovogodišnjem festivalu uživati u igri i glumi hrvatskih glumaca.

Pulskoj publici večeras se obratio i slavni glumac Christopher Lee, kojemu je pulski gradonačelnik Boris Miletić uručio posebno priznanje.

"Bio sam u Hrvatskoj, snimao sam u Zagrebu i oduševljen sam ljepotom vaše zemlje. Velika je privilegija i čast dobiti ovu nagradu", kazao je Christopher Lee.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ustvrdio je kako je filmski Festival oduvijek bio vrhunac pulskog kulturnog ljeta i jedinstven doživljaj za sve Puljane i ljubitelje sedme umjetnosti.

"Ponosimo se što smo grad s filmskim Festivalom sedmim po dugovječnosti i trajnosti u Europi i doslovce imamo, kako glasi ovogodišnji slogan Festivala, film pod kožom", poručio je gradonačelnik Pule Boris Miletić otvarajući Festival.

Nakon svečanosti otvaranja, koju su vodili glumci Damir Markovina i Nina Kaić, a završena je vatrometom, publici je prikazana svjetska premijera filma "Buick Riviera" redatelja Gorana Rušinovića po romanu Miljenka Jergovića. Riječ je o psihološkom trileru koji govori o dvojici bosansko-hercegovačkih emigranata čiji se susret u SAD-u pretvori u međusobno optuživanje. (HINA)

20.07.2008. 23:35:08
Novi komentar
nužno
nužno