« Film
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
SUPERHEROJ

Svečana projekcija filma Lavanderman - istina ili mit prepunila jelšansko kino

Kako bi vidjeli Borisa Bunčugu alias Lavandermana, autohtonog hvarskog superheroja, gledatelji su doslovno sjedili na podu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro-portal)
Više o

Damir Markovina

,

Anja Alavanja

,

kompas meduza

,

uhićenje Hadžića

,

rođeni 21. srpnja

,

tajna piramida

,

Al Shaheen

,

Marek Novak

Prepuno ljetno kino Jadran u Jelsi sinoć je bilo pretijesno za sve koji su željeli pogledati svečanu projekciju filma Lavanderman - istina ili mit? Domaća ekipa, domaći i strani turisti ugurali su se na sve stolce, a gotovo jednako toliko ljudi je stajalo.

Gosti svečane premijere bili su tvorci filma, redatelj Zvonimir Rumboldt, scenarist Toni Faver te glumci Damir Markovina, Anja Alavanja i narator Robert Kurbaša. I oni su bili nemalo iznenađeni sjajnim odazivom posjetitelja, koji su podsjetili na slavne dane hvarskih ljetnih kina.

Da ne bi bilo zabune, kino Jadran otvoreno je prvi puta u tri godine za ovu projekciju, a već danas vraća se u svoju funkciju odlagališta kanti za smeće i ostalih komunalnih potrepština... Ljetno kino u Hvaru zatvoreno je prije pet godina, jelšansko prije dvije-tri, a od ove godine ne radi ni starogradsko.

Upravo zbog toga na projekciji se potpisivala peticija za ponovno otvaranje kina, a ovakva posjeta i interes trebali bi značiti nešto lokalnim šerifima otoka, kako načelnicima općina tako i šefovima komunalnog. Jelsa je tako ovim filmom povratila ugled najzanimljivijeg mjesta na sjevernoj strani otoka preotevši titulu Starom Gradu čiji se naime šef komunalnog pobrinuo da oduzme koncesiju entuzijastu koji je bez obzira na upitnu isplativost do ove godine uveseljavao otočane jedinim kino projekcijama na otoku. Sada se kino programom namijenjenom Starograđanima i gostima zabavljaju Makarani.

Vratimo se, ipak, na sam film. Igrano-dokumentarna forma zabavila je gledatelje, ostavivši većinu u čudu sjajnim nastupima stanovnika Jelse, koji su bez straha pred kamerom odigrali svoje role Lavandermanovih sugrađana i prijatelja uspješnije nego što je to pošlo za rukom naslovnom glumcu.

Film je zgodan, duhovit i naravno nepretenciozan pa mu se ne može zamjeriti to što je predugačak i gubi ritam. Uostalom, koga briga - film se svidio svima, a cijela je priča najbolje legla četrdesetineštoogodišnjim stalnim hvarskim posjetiteljima koji su s nostalgijom gledali u napuštenu "Bukaru", kultni disko u Pitvama gdje su mnogi iskusili prve ljubavi, pijanstva i prve potpuno lude tulume u osamdesetima, kad nikome ništa nije bilo ni teško ni komplicirano. 

Lavanderman je superheroj koji tjera komarce i ostalu gamad

Uz stotinjak godina stare snimke prof. Ćire Gamulina, priča se zapravo bavi obitelji Borisa Bunčuge, njegovog oca Kuzme, partizana i rusofila, prikazujući povijest Jelse i dajući presjek društva sa svim vrlinama, manama i ludostima.

Lavanderman je definitivno našao svoje mjesto među Jelšanima, pa su i djeca na ovogodišnjem karnevalu bila mahom maskirana u superjunaka iz njihova grada. Jedinstvena ideja za brandiranje Jelse, ljepota Hvara i promicanje turističkih potencijala došla je na tanjuru, servirana "po forski", uz dobru dozu zdravog humora.

Ideja Tonija Favera, vlasnika kultnog Dalmacijalanda (dućana s najoriginalnijim asortimanom suvenira u Hrvatskoj) širi se sve dalje, stiže i treći nastavak stripa kojeg crta jelšanski zagrepčanin Vančo Rebac, pa vjerujemo i nadamo se da će Lavanderman i dalje tjerati komarce i ostale leteće i puzeće napasnike, braneći svoju Jesu i For od svih pošasti. Uostalom, on i ne može s otoka, takva mu je sudbina ...

Peticija za ponovno vraćanje u funkciju jelšanskog kina može se potpisati u Jelsi do 2. rujna.

Piše: Zrinka Budak
25.08.2010. 11:41:00
Novi komentar
nužno
nužno