« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ZAPAMTITE!

Sve što trebate znati o vodenim kozicama

Za vodene kozice karakteristična je upravo dinamika promjene osipa od malih crvenih točkica do mjehurića ispunjenih tekućinom, koji pucaju i prelaze u kruste

Ovako izgledaju vodene kozice
Ovako izgledaju vodene kozice (Arhiva)
Više o

simptomi

,

vodene kozice

Vodene kozice, poznate i kao "varičele" (lat. varicella),  zarazna su bolest uzrokovana virusom. Iako ih smatramo dječjom bolesti, od njih mogu oboljeti ljudi svih dobnih skupina.

U Hrvatskoj su jedna od zaraznih bolesti koje se moraju prijaviti epidemiološkoj službi prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U početku se javljaju nespecifični simptomi - povišena temperatura, curenje nosa, malaksalost, glavobolja. Nakon 1-2 dana, tipično na trupu, javlja se osip, koji se potom širi na vrat, lice i glavu te ruke i noge.

Za vodene kozice karakteristična je upravo dinamika promjene osipa od malih crvenih točkica do mjehurića ispunjenih tekućinom, koji pucaju i prelaze u kruste, što se odvija kroz 6-8 sati.

Osip se javlja u "valovima" tijekom 2-4 dana tako da na koži istovremeno vidimo različite stadije kožnih promjena koje su praćene jakim svrbežom. Izbijanje osipa obično traje oko 5 dana, a većina mjehurića se pretvori u kruste 6.-7. dana.

Bolesnik je zarazan dok mu se sve promjene na koži ne osuše u kraste. 

Vodene kozice uglavnom imaju puno blaži tijek kod djece, nego kod odraslih. S obzirom na to da su jedna od najzaraznijih bolesti, većina djece će ih preboljeti do svoje 15. godine bez većih komplikacija.

Preboljenjem se stječe doživotni imunitet, iako je moguće u malom postotku slučajeva ponovo razviti bolest. Ako se jave komplikacije, kod djece su najčešće uzrokovane "nezgodnim" mjestom mjehurića, kao npr. u ždrijelu ili oku, a moguće su i bakterijske infekcije promjena na koži (gnojenje).

08.11.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno