« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Sve što trebate znati o gripi i prehladi

Sezona gripa i prehlada je stigla, a s pogoršanjem vremena bit će i sve više, pa je dobro neke mitove raskrinkati kako biste se uspjeli sačuvati

Uhvatila vas je gripa ili prehlada? Odmorite, proći će ...
Uhvatila vas je gripa ili prehlada? Odmorite, proći će ... (Shutterstock)
Više o

gripa

,

prehlada

,

liječenje

,

simptomi

Mitovi o gripi i prehladi prenose se s koljena na koljeno, kao i svi drugi, tako da i danas ima dosta popularnih vjerovanja koja apsolutno nisu točne i donose više štete nego koristi. 

Možemo slobodno krenuti s najraširenijima, poput onoga da vitamin C zaustavlja prehladu. Na žalost, to nije istina, štoviše, simptomi neće biti ublaženi, može samo malo skratiti trajanje prehlade. 

Jednako tako, krepka pileća juhica je sjajna stvar, ali nema veze s lijekom protiv prehlade, jedino kao placebo jer smo uvjereni da je to istina. Korist koju sigurno donosi je pročišćenje dišnih puteva kad jedemo toplu juhu.

Antibiotici  NE liječe gripu jer se radi o virusnim oboljenjima, a antibiotici liječe bakterijska oboljenja. Stoga, ako vam je ostalo nečeg sličnog u kućnoj apoteci, bilo bi stvarno pogrešno uzimati antibiotike na svoju ruku. 

Ni gripu ni prehladu nećete zaobići ako ostanete kod kuće i ne izlazite van, jer dovoljan je jedan posjetitelj koji nosi virus da se on u vašoj toploj kući razmnoži i zarazi vas. Jednako tako, nećete dobiti gripu ako izađete iz kuće mokre kose, jedino se možete prehladiti. 

22.11.2013. 16:06:00
Novi komentar
nužno
nužno