« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ALARMANTNA SITUACIJA

Svakoj petoj biljnoj vrsti na Zemlji prijeti izumiranje

Šokantno novo izvješće navodi kako svakoj petoj biljci u svijetu prijeti izumiranje

Najugroženije su biljke u tropskim kišnim šumama
Više o

ugrožene vrste

,

biljke

,

okoliš

,

izumiranje

Prva studija tog tipa procjenjuje da je i do 100, 000 vrsta u opasnosti, te da je devastacija okoliša i uništavanje šuma jedan od glavnih razloga. Znanstvenici iz Kraljevskih botaničkih vrtova Londona navode kako su biljke ugroženije od ptica, te pod jednakim rizikom izumiranja kao i sisavci.

Većina ugroženih biljaka raste u tropskim kišnim šumama poput npr. amazonske ljubičice koja nije primjećena u divljini od 1853., no lista uključuje i mnoge europske biljke.

>> Biljke mogu misliti i pamtiti

Profesor Stephen Hopper, direktor Kraljevskih botaničkih vrtova objašnjava: ˝Ova studija potvrđuje ono što smo već pretpostavljali, a to je da su biljke ugrožene zbog ljudskog djelovanja. Biljke su osnova bioraznolikosti i njihov značaj u nesigurnim klimatskim, ekonomskim i političkim vremenima dugo vremena je bio zanemaren.˝

Studija je analizirala reprezentativne uzorke 7000 vrsta iz pet glavnih grupa biljaka: mahovine, paprati, crnogoričnih biljaka, cvjetnica i mahunarki. Otkriveno je da je 22 posto od 4000 proučavanih biljaka kritično ugroženo, ugroženo ili osjetljivo.

29.09.2010. 11:55:00
Novi komentar
nužno
nužno