« Svijet
objavljeno prije 11 godina
PREKRETNICA

Svaki šesti stanovnik SAD-a Hispanik

"Lice ove zemlje se mijenja," izjavio je za CNN demograf Jeffrey Passel, iz Hispanoameričkog centra Pew

Čak 25 posto djece u SAD-u su Hispanici
Čak 25 posto djece u SAD-u su Hispanici (africa/FreeDigitalPhotos)
Više o

hispanik

,

stanovništvo sad

Demografski podaci Američkog statističkog ureda, čija je objava najavljena za četvrtak, pokazuju da je hispanoamerička populacija u SAD-u dosegla novu prekretnicu, prešavši 50 milijuna ljudi, što znači da je danas svaki šesti Amerikanac - Hispanik, piše Hina.

Rezultati popisa 2010. također pokazuju da na Hispanike otpada više od polovice prirasta stanovništva u proteklom desetljeću, premašujući predviđanja u većini saveznih država. Čak 25 posto djece u SAD-u su Hispanici.

"Lice ove zemlje se mijenja," izjavio je za CNN demograf Jeffrey Passel, iz Hispanoameričkog centra Pew.

Glavno obilježje demografskih podataka je da bjelačka populacija ostaje ista, na oko 197 milijuna stanovnika, a latino i azijska populacija brzo raste, rekao je Passel. Novi podaci nisu potpuno iznenađenje, jer su demografski podaci već objavljeni za sve savezne države osim za New York, Maine i Distrikt Columbija. Gotovo 47 milijuna Latinoamerikanaca popisano je u 48 država, a očekuje se da će latino populacija u New Yorku pridonijeti da njihov ukupni broj prijeđe prag od 50 milijuna i dostigne 50,5 milijuna, rekao je Passel.

Azijska populacija raste gotovo jednako brzo kao i latino populacija, ali je u SAD-u tri puta više Latinoamerikanaca nego Azijata, dodao je Passel. Azijati po prvi puta imaju veći nominalni rast od Afroamerikanaca, koji ostaju najveća manjinska skupina s oko 37 milijuna pripadnika. Prema popisu 2010., broj multirasnih Amerikanaca povećan je za 2,5 posto na oko 8,7 milijuna.

Kod popisa stanovništva, nije se postavljalo pitanje imigrantskog statusa, kako bi se za popisivanje pridobilo što više ilegalnih imigranata, čiji se broj procjenjuje na 10,7 milijuna ljudi, od čega je više od 70 posto Hispanika. "To je popis stanovništva, tako da nismo pitali za državljanstvo. Samo smo brojali, nismo pitali jesu li legalni ili ilegalni", izjavio je glasnogovornik statističkog ureda Tom Edwards.

Prema procjenema Hispanoameričkog centra Pew, popis stanovništva 2010. na putu je da pokaže 900.000 Hispanika više od očekivanja, budući da je njihov broj premašio prognoze u 40 od 50 saveznih država.

24.03.2011. 22:10:00
Novi komentar
nužno
nužno