« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOŽ U LEĐA

Svaki peti radnik mrzi svoje kolege

Budite oprezni ako tračate suradnike i nadređene jer jedna osoba na njih dvadeset ocrnjuje druge pred osobom koja ima dug jezik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

posao

,

tračanje

,

ogovaranje

Svaki dan vas dočekuju s osmijehom i pitaju vas kako ste. No, ono što vaši kolege govore vama iza leđa može biti sve samo ne pozitivno. Jedna petina radnika mrzi svoje suradnike i gotovo dvije trećine njih redovito trača o kolegama koji trenutno nisu na licu mjesta, tvrdi novo istraživanje OnePoll.com-a.

Ali priča tu ne prestaje - jedna osoba od njih četiri priznaje da kritizira kolege čak i nakon posla. Pokazalo se da su žene sklonije ogovaranju o muškaraca. One u prosjeku utroše oko 20 minuta dnevno tračajući nekoga s kim rade, i to preko maila ili chata. Žene svoje kolege ne vole zato što ih vide kao prijetnju ili su jednostavno ljubomorne. Muškarci pak tvrde da im kod suradnika najviše smeta lijenost i pametovanje. Čak jedna trećina ispitanika tvrdi da toliko ne voli svoje suradnike da razmišlja o tome da nema nikakve veze s njima, da se ne druži s njima da uopće ne komunicira s njima, ako je to iako moguće.

Usput, pokazalo se da su nadređeni glavni uzrok napetostima na poslu, a uprava je najomraženija među radnicima. Istraživanje je također pokazalo da su mediji branša u kojoj se najviše ogovara, zatim dolazi računovodstvo, IT pa trgovina. Najmanje ogovaranja ima u medicinskim krugovima.

Kako kažu istraživači OnePolla, ljudi sve više i sve duže ostaju na poslu zbog čega rastu tenzije, a osobe koje su na položajima nadređenih često zbog toga bivaju žrtvama ogovaranja i ocrnjivanja..

No, radnici bi trebali biti oprezni jer jedan od njih dvadeset redovito pošalje ne baš pametnu poruku krivoj osobi, odnosno osobi koja ima dug jezik.

16.02.2010. 09:44:07
Novi komentar
nužno
nužno