« Muškarci
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
TUŽNO

Svaka peta osoba otuđena je od oca

Mnogi ljudi otuđe se od svojih roditelja tijekom života, no uglavnom od očeva, pokazuje nedavno provedena sociološka studija

A na početku je bilo sve dobro...
A na početku je bilo sve dobro... (Arhiva)
Više o

osobnost

,

otac

,

ljudi

,

otuđenje

Otac je velika figura u svakom djetinjstu, baš kao što je i majka, no kad su očevi u pitanju tu se vrlo često pojave problemi koji na kraju dovode do otuđenosti.

Studija koju su provela dvojica sociologa s njemačkih sveučilišta, obrađivala je podatke o njemačkim obiteljima od 2008. do 2018. godine i obuhvatila više od 10.000 ljudi.

Oko 20 posto odrasle djece proživjelo je razdoblje otuđenja od oca, a to je više nego dvostruko u odnosu na majku, gdje otuđenje iznosi 9 posto.

"Kada dijete i roditelj imaju kontakte manje od jednom na mjesec i nisu emotivno bliski, tada govorimo o otuđenju", kaže jedan od autora studije, Oliver Arranz Becker, profesor na Sveučilištu Halle-Wittenberg (MLU).

"Kontakt" uključuje posjete, pisma, telefonske pozive i drugo, objašnjava Arranz Becker.

>> Samohrani očevi su diskriminirani zbog učestalog ženskog šovinizma >>

Razlog zašto je dvostruko više odrasle djece otuđeno od oca nego od majke jest u tome "što su veze s majkom često jače nego s očevima", objašnjava prof. Karsten Hank sa Sveučilišta u Koelnu i dodaje da to jednako vrijedi za kćeri kao i za sinove.

Rizik otuđenja raste u obiteljima u kojima jedan od roditelj umre.

"To je zbilja iznenađujuće", kaže Arranz Becker. "Čovjek bi pomislio da će veza s roditeljem koji je još živ ojačati nakon takva događaja, no u većini slučajeva veza slabi".

Postotak otuđenja raste i u slučaju razvoda roditelja, osobito kada jedan od roditelja ima drugog partnera.

>> Zašto vjerujemo da djeca nužno trebaju i majku i oca? >>

Ako je odnos djeteta s novim partnerom roditelja loš, on ili ona često se otuđe i od biološkog roditelja, ustanovili su sociolozi u istraživanju.

Studiju iz časopisa Journal of Marriage and Family (JMF, Časopis za brak i obitelj), objavio je National Council on Family Relations iz Minneapolisa (Sjedinjene Države).

03.11.2021. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno