« Život
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
STVARNO?

Svađe su za djecu gore od razvoda

Sukob roditelja može snažno utjecati na rani razvoj djeteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspjeh u odraslom životu

Za djecu je ovo najgore
Za djecu je ovo najgore (Shutterstock)
Više o

djeca

,

razvod

,

svađe

,

roditeljske svađe

,

psihički razvoj

Razvod je traumatičan za sve uključene strane, a posebno za djecu koja praktički ostaju bez jednog roditelja, no još veće traume nastaju - roditeljskim svađama, pokazalo je istraživanje koje je ustanovilo da djeca koja u svojim domovima svjedoče svađama imaju 30 posto veće izglede razviti probleme u ponašanju od druge djece. 

Ranije istraživanje sveučilišta Sussex objavljeno prošle godine pokazalo je da neriješeni sukob roditelja može snažno utjecati na rani razvoj djeteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspjeh u odraslom životu. I to važi bez obzira na to jesu li roditelji zajedno ili su razdvojeni.

Znanstvenici ističu da problem nije u samoj svađi nego u neriješenom sukobu jer djeca moraju znati kako se spor može razriješiti kako bi se nastavio život.

Trajući sukob roditelja može utjecati na dječje mentalno zdravlje, razvoj socijalnih vještina i emotivnu stabilnost, akademski razvoj i može utjecati na njihovu sposobnost stvaranja veza a također može utjecati na fizičko zdravlje, pokazalo je to istraživanje.

Bebe stare samo šest mjeseci pokazuju snažnije fiziološke simptome stresa poput ubrzanog rada srca kao odgovor na svađu roditelja u odnosu na svađe odraslih osoba koje nisu njihovi roditelji.

Kod djece svih uzrasta destruktivni utjecaj roditeljskih svađa može se manifestirati visokom razinom agresije, neprijateljstava i nasilja, pomanjkanjem samopouzdanja, tjeskobom, depresijom i u iznimnim slučajevima suicidalnim mislima, navode stručnjaci.

Stoga - ne svađajte se!

11.04.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno