« Film
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
DOĐITE

Sva lica rada na Kratkim slikama!

Ovi kratki dokumentarni i igrani filmovi smješteni su u posve različite kutke planete, s pogledom kamere uperenim u različite protagoniste i uvjete njihova rada

Sve je više stvari koje dolaze
Sve je više stvari koje dolaze (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Kultura promjene

,

Kratke slike

U četvrtak 27. listopada, u 19:30 u MM centru predstavljamo program Sva lica rada sastavljen od nekoliko kratkih filmova koji temu rada uprizoruju kroz jedan zajednički fokus - kako se kroz rad prelama cijeli socio-ekonomski kontekst u kojem se pojedinac nalazi. Iako prepoznajemo iste motive, ovi kratki dokumentarni i igrani filmovi smješteni su u posve različite kutke planete, s pogledom kamere uperenim u različite protagoniste i uvjete njihova rada.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/.

Peru je najveći svjetski izvoznik lišća koke, a brojnim peruanskim obiteljima uzgoj koke jedini je izvor prihoda, no popraćen brojnim opasnostima i sukobima među narko kartelima. Posljednjih nekoliko godina osnivaju se brojne seoske zadruge koje potiču prelazak s uzgoje koke na uzgoj drugih kultura, poput šećerne trske. Film Djevičanska zemlja (Tierra Virgen) u režiji Giovannia Aloia donosi priču o jednoj od peruanskih farmerskih obitelji koja, također, kreće ovim putem, međutim, stare navike teško umiru. 

Simón Mesa Soto, dobitnik je Zlatne palme u Cannesu 2014. za svoj drugi kratkometražni film Leidl, s drugim filmom Majka(Madre), također prikazanim na Cannesu, ostvario je značajan festivalski uspjeh i nominaciju za Zlatnu Palmu. Majkaportretira šesnaestogodišnju Andreu koja napušta svoje susjedstvo u brdima Medellina u Kolumbiji kako bi se prijavila na donjogradsku audiciju za pornografski film. 

Sve je više stvari koje dolaze mlade beogradske redateljice Jelene Gavrilović kroz odnos majke i kćeri prikazuje probleme tranzicije i prava na rad. Film je nominiran za Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu 2015., a dobitnik je nagrade za najbolji studentski film na festivalu u Herceg Novom.

Mirage Srđana Keče, jednog od najzanimljivijih mladih autora iz regije, donosi, prema riječima kritike, veličanstveno vizualno istraživanje.  Film pruža uvid u uvjete u kojima se nalaze radnicima na čijim se leđima odvija ubrzani proces megalomanskog rasta Dubaija. U trima poglavljima - gradu, okolnoj pustinji i njihovom stanovništvu polako se otkrivaju mračni aspekti suvremenog društva dok permanentni ekonomski krah najavljuje kraj jedne ere.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od  2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film. 

24.10.2016. 17:32:00
Novi komentar
nužno
nužno