« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PREDIZBORI

Super utorak: Romney razbio konkurenciju

Za Romneyja, predstavnika umjerene republikanske struje, svakako je najveći dobitak dana pobjeda na izborima o Ohiu

Fotografija vijesti
Više o

Mitt Romney

,

predizbori

,

republikanci

,

Rick Santorum

Na republikanskim predizborima koji su se istovremeno održavali u deset saveznih država, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je u čak pet država, što ga je još jednom promoviralo u najizglednijeg kandidata za nominaciju, prenosi Hina.

Za Romneyja, predstavnika umjerene republikanske struje, svakako je najveći dobitak dana pobjeda na izborima o Ohiu, politički podijeljenoj državi u kojoj bilo koji republikanski kandidat mora pobijediti želi li ući u Bijelu kuću.

Nakon mrtve utrke cijelu večer, Romney je po podacima nakon prebrojane velike većine glasova osvojio Ohio za jedan posto glasova ispred najvećeg protivnika, konzervativnog bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma (38 naprema 37 posto).

Romney je prema očekivanjima uvjerljivo pobijedio i u svom Massachusettsu, liberalnom Vermontu, u Idahu, gdje njegovi mormoni čine znatan dio populacije, te u Virginiji u kojoj Santoruma uopće nije bilo na listiću.

Santorum je osvojio Tennessee, Oklahomu i Sjevernu Dakotu. On je izjavio da njegova pobjeda u tim trima državama dokazuje da je kandidat koji najbolje predstavlja konzervativnu republikansku filozofiju.

Bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich osvojio je prema očekivanjima svoju matičnu državu Georgiju s 47 posto glasova i izjavio da nakon te pobjede ostaje u utrci.

Na "super utorak" glasalo se u deset američkih saveznih država. Još se čekaju rezultati za Aljasku.

Zahvaljujući izmjeni pravila po kojima je sustav proporcionalnog dijeljenja delegata na osnovu postotka osvojenih glasova u većini država zamijenio raniju metodu "pobjednik uzima sve", utrka za republikansku nominaciju, koja je ranije često znala biti odlučena u ožujku, ovoga će se puta rastegnuti duboko u travanj i svibanj.

Za republikansku nominaciju potrebno je osvojiti 1144 delegata. Po projekcijama CNN-a, Romney s današnjim rezultatima ima oko 400 delegata, Santorum oko 150, Gingrich oko stotinu, a Paul 60.

Pobjednik će se suočiti s Barackom Obamom na predsjedničkim izborima u studenome.

07.03.2012. 09:38:00
Novi komentar
nužno
nužno