« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IBM PRECRIME

Super softver predviđa zločine

CRUSH analizira postojeće informacije i policijsku statistiku s najnovijim unosima i zatim 'predviđa' potencijalnu lokaciju i oblik zločina i prije nego do njega dođe

minority report
minority report (Screenshot)
Više o

IBM

,

policija

,

kriminal

,

zločin

,

simptomi EHEC

Bolje spriječiti nego liječiti, u svakom slučaju! Naročito kad su u pitanju svi oblici kriminala. Sjećate li se filma "Minority Report" s Tomom Cruiseom u kojemu je on pripadnik specijalnog policijskog odjela za predviđanje i sprječavanje kriminala? Nešto takvo već postoji iako tek u povojima. Sustav je osmišljen u SAD-u, a trenutno se isprobava u Velikoj Britaniji. Zove se CRUSH (Criminal Reduction Utilising Statistical History) i predstavlja sofisticiran, ali konceptualno jednostavan softver. Izradili su ga stručnjaci iz IBM-a. Prvo su ga iskušali policajci iz Memphisa, a sad ga koriste i britanski bobbyji.

Ukratko,u IBM-u su stvar zamislili ovako: računala prikupljaju podatke o počinjenim zločinima, katalogiziraju na desetke pojedinosti o nezakonitim radnjama i zatim ih uspoređuju s nizom informacija koje uključuju poznate kriminalce, njihovo ponašanje, "šaptače", katkada čak i videonadzor, vremenske prilike (ako pada kiša tijekom noći poznato je da se ukrade više automobila). Kao po narudžbi, računalo agentima odmah daje na uvid predviđanja o potencijalnim krađama automobila, pljačkama, vandalizmu nakon utakmica i tako dalje.

Nedjeljni Observer objašnjava da ova vrsta tehnologije spada u informatičku sferu takozvane "predviđajuće analitike". IBM je prvi put ovakvu vrstu suradnje imao s bankama i nekim drugim industrijama; u spomenuti sektor uloženo je oko 11 milijardi dolara tijekom protekle četiri godine.

>> Znanstvenici rade na stvaranju očnog detektora laži

Među bankama s kojima je IBM radio nalaze se 22 od 24 najmoćnije svjetske banke, zatim su tu 18 od 22 najmoćnije telekomunikacijske tvrtke pa je jasno da skok ulagača u sigurnosne vode nije bio rizičan potez. Policajci često ne mogu spriječiti ubojice i pojedince da povuku obarač, ali uz pomoć CRUSH-a svakako mogu smanjiti broj pljački banaka i kuća, huligane, provale... Odjel za kriminalistiku pri Sveučilištu u Memphisu tvrdi da se zahvaljujući novom sustavu stopa kriminala u toj regiji općenito smanjila za 31 posto, a nasilnih zločina za 15 posto.

Nažalost, detaljnije informacije o testiranjima u Velikoj Britaniji nisu dostupne. Samo se zna da CRUSH koriste dva zasad nenavedena policijska okruga. Špekulira se da je to tako jer odgovorni dužnosnici ne žele stvoriti klimu u kojoj dominiraju zablude kako će se kriminal naglo srezati. A moguće je i da postoji strah od neuspjeha ili skepse javnosti. No to nije opravdanje. Ako se bolje razmisli, sustav ne može podbaciti već policajcima samo olakšati posao koji ionako obavljaju svaki dan.

>> Tehnologija prepoznavanja lica vas ne treba plašiti - zasad

Ipak, CRUSH ima jedan nedostatak. Njegova primjena moguća je samo tamo gdje je stupanj informatizacije i informatičke pismenosti velik. Velika Britanija i SAD nemaju takvih problema. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se dogodilo kad bi ga se pokušalo uvesti u i Hrvatsku.

27.07.2010. 14:55:00
Novi komentar
nužno
nužno