« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TRICKY

Internetskim tražilicama previše vjerujemo

Mladima je najvažnije kako je neka web stranica rangirana na Googleu, iako ta tražilica uopće ne rangira prema vjerodostojosti

Google tražilica
Google tražilica (Shutterstock)
Više o

Google

,

internet

,

internet tražilica

,

search engine

,

kutak za bebe

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Northwestern pokazalo je da mladi jako vjeruju poznatim internetskim tražilicama, najviše Googleu. Koriste ga za sve, a mnogi će kliknuti samo na web stranice koje se pojave na samom vrhu pretrage, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Communication.

Kako kaže Eszter Hargittai, profesor komunikacije na Sveučilištu Northwestern, mnogi studenti misle - Google je broj jedan, pa mu se može najviše vjerovati. To može biti varljivo jer Google ne rangira neku stranicu prema njezinoj vjerodostojnosti.

Studenti Sveučilišta Illinois sjedili su za računalima sa znanstvenicima. Svaki student morao otvoriti stranicu koja je obično prva na ekranu njihova računala kad idu na internet, a kamere su snimale njihove aktivnosti dok su ispunjavali niz zadaća o pronalaženju informacija online.

>> Što Google zna o nama?

Nakon što su upotrijebili Google da dođu do neke stranice, odvijao se ovakav razgovor između studenta i znanstvenika:

Znanstvenik: ''Kakva je ovo stranica?''

Student: ''Ne znam. To je prva stvar koja se pojavila.''

''Rangiranje tražilice čini se vrlo važno. Otkrili smo da raspored ili sadržaj web stranice studentima gotovo uopće nisu važni. Ono što je važno je da je rezultat broj jedan na Googleu'', kaže prof. Hargittai.

28.07.2010. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno