« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SVE OSTAJE NA APELIMA

Summit traje još 24 sata, nema rješenja za klimatske promjene

Zemlje apeliraju za spas summita o klimi u Kopenhagenu koji za sad nije dao željene rezultate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

Kopenhagen

,

Kopenhagen summit

Washington je najavio da će sufinancirati zakladu od 100 milijardi dolara iz koje bi se pomagala prilagodba siromašnih država klimatskim promjenama, a Europska unija sazvala je hitan miniskup "relevantnih igrača" dan uoči završetka UN-ove konferencije u Kopenhagenu.

Danska, domaćin dvotjedne konferencije koja bi trebala završiti za 24 sata, pozivala je u četvrtak sudionike da ulože velike napore kako bi UN-ov skup završio sporazumom o smanjenju emisija stakleničkih plinova, prenosi Reuters.

Iz tog razloga ministri za okoliš iz 193 zemlje vjerojatno će raditi do kasno u noć kako bi usuglasili tekst, dok će 120 svjetskih lidera, među njima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u to vrijeme sudjelovati na svečanoj večeri.

Sjedinjene Države, iza Kine drugi svjetski onečišćivač po količini emisija stakleničkih plinova, najavile su da su spremne dati svoj prilog u zakladu od 100 milijardi dolara iz koje bi se do 2020. pomagale zemlje u razvoju, objavila je američka državna tajnica Hillary Clinton.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je pak sudionicima "Na nama je zajednička odgovornost" i pozvala sve nacije da budu konstruktivne kako bi se iznjedrio sporazum. Njemačka je najbogatija i najveća članica Europske unije, a Merkel je po mišljenju mnogih među najutjecajnijim čelnicima u bloku za pitanja klime, piše njemačka agencija dpa.

Ta agencija dodaje da je poslije kancelarkina govora Europska unija sazvala hitan sastanak najutjecajnijih svjetskih lidera koji bi trebali donijeti sporazum. Ti "relevantni igrači" su države članice skupine G20 (industrijski najrazvijenija gospodarstva svijeta) i nova gospodarstva u usponu kao što su Kina i Indija, piše dpa.

Na važnost kompromisa upozorio je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova He Yafei jer u protivnom "skupu prijeti propast". "Ne smijemo se zadržavati na onome što nas dijeli već približiti naša stajališta, inače ćemo se suočiti s neuspjehom", rekao je He, prenosi agencija AFP.

Francuska agencija dodaje da je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio da skup o klimi "srlja u katastrofu" i pozvao sudionike neka ne drže samo govore, već neka počnu donositi odluke.

AFP piše da je Sarkozy predložio sastanak poslije svečane večere koju priređuje danska kraljica kako bi se "konačno ozbiljno razgovaralo" i "usuglasio kompromisni tekst" do petka.

Dpa objašnjava da su članice EU željne održati svoj utjecaj u razgovorima o klimi, no razdirane su između danog obećanja da svoje emisije stakleničkih plinova do 2020. godine smanje za 20 posto ispod razine iz 1990. godine ili da ponudi više, 30-postotno smanjenje.

EU je prvi velik gospodarski blok koji je objavio obvezujuće kvote rezanja emisija stakleničkih plinova. Također, EU je predložio zakladu za pomoć siromašnima u prilagodbi od 150 milijardi dolara, no predsjednik afričke skupine, etiopski premijer Meles Zenawi u srijedu je prihvatio svotu od 100 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 21:25:45
Novi komentar
nužno
nužno