« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NOVE TEHNOLOGIJE

SAD proširuju video nadzor zračnog prostora Afganistana

Bespilotne letjelice nadzirat će ulazak dodatnih 30.000 vojnika u zemlju

(Wikipedia)
Više o

Afganistan

,

zračni prostor

,

MQ-9 Reaper

,

David Deptula

,

Geoff Morrell

,

MC-12W

Sjedinjene Države povećat će broj bespilotnih letjelica i proširiti video nadzor zračnog prostora nad Afganistanom, kako bi pratile ulazak 30.000 dodatnih vojnika, izjavio je u četvrtak američki zrakoplovni general.

Pojačani nadzor zračnoga prostora osigurat će upravljane i bespilotne letjelice te nova tehnologija koja, primjerice, omogućuje bespilotnoj letjelici MQ-9 Reaper da načini 10 video snimaka i pošalje ih za 10 različitih korisnika na tlu, izjavio je general David Deptula, zamjenik načelnika stožera za obavještajni rad i izviđanje.

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell kazao je da su u Afganistan već počeli stizati prvi marinci iz novoga kontigenta od 30.000 američkih vojnika.

General Deptula najavio je da će u idućih osam mjeseci biti dodatno proširen zračni nadzor nad Afganistanom. Nije iznio nikakve pojedinosti o djelovanju najnovijeg modela nevidljive izvidničke bespilotne letjelice, nazvane "Zvijer Kandahara", prenosi u izvješću ABC News. Također nije naveo koliko je drugih takvih letjelica poslano u Afganistan.

Izviješteno je i da je Ratno zrakoplovstvo SAD ovoga mjeseca počelo koristiti tajnu, nenaoružanu bespilotnu letjelicu u Afganistanu.

Prema Deptuli, SAD u Afganistan šalje i prvi turboproplerski izvidnički zrakolov MC-12W, kakvih je šest u Iraku. Pored toga, u Afganistan krajem ljeta trebaju stići i bespilotne letjelice Reaper, opremljene visoko osjetljivim video senzorima tvrtke Gorgon Stare. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 20:31:16
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    17.12.2009. 21:46
    a promakla vam je vijest da pobunjenici sa softwareom koji košta 20tak dolara presreću snimke i na taj način anuliraju korisnost tih letjelica :-P
Novi komentar
nužno
nužno