« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
POLITIKA

Summit G20: Speeddating s Trumpom

Bilateralni razgovori američkog predsjednika o njegovim brojnim trgovinskim konfliktima bili su na Summitu G-20 puno važniji od razgovora na samom plenumu. I njemačka kancelarka je bila potpuno operativna

Srdačan susret...
Srdačan susret... (Twitter)
Više o

Donald Trump

,

summit G20

Njemačka kancelarka Angela Merkel zna da je nakon ponovljenog drhtanja u javnosti, u četvrtak u Berlinu, pod prismotrom. I međunarodni mediji i ostali sudionici Summita G-20 u Osaki u Japanu se u međuvremenu interesiraju za kancelarkino zdravlje.

Ona je pak potpuno nesmetano odradila puni program prvog dana Summita s dva radna sastanka, brojnim bilateralnim sastancima, kulturnim programom i večerom kod japanskog premijera Shinzoa Abea. Između tih sastanaka se kratko pojavila pred novinarima i dala kratku izjavu za medije. Pitanja novinara nisu bila dopuštena.

Djelovala je isto kao i uvijek, bez drhtanja, bez vidljive napetosti. "Ovo je do sada bio jedan ispunjen dan", rekla je ona smiješeći se. "I on još nije završen." Iz njezinog okruženja se stalno može čuti da je ona zdrava. Je li drugi slučaj drhtanja bio mentalna reakcija na podsjećanje na prvi slučaj drhtanja prošlog tjedna, dakle neka vrsta straha, reakcija na stres, pitanje je koje se postavlja u kancelarkinom okruženju.

Trump podilazi i prijeti

"U sedam ujutro je kancelarka nakon 11 sati leta sletjela u Osaku. Prvi teški sastanak je slijedio odmah nakon toga: bilateralni susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Strpljivo je kancelarka podnijela Trumpove superlative o tome da je fantastična žena, koja za njega, kako je rekao, predstavlja dobru prijateljicu.

Dan prije je Trump međutim u jednom intervjuu upozorio na potrebu većih izdvajanja za obranu u Njemačkoj i kritizirao plinovod iz Rusije, Nordstream 2. U direktnom razgovoru u Japanu predsjednik međutim nije spomenuo ove goruće teme, već je govorio o predizbornoj kampanji u SAD-u i njegovom trgovinskom sporu s Kinom.

Angela Merkel je u toj razmjeni različitih osjećaja naglasila koliko su važna otvorena tržišta i slobodna trgovina. Situacija u Libiji i u Zoni Sahela će biti još kratko dotaknuta. Napetosti s Iranom su tema. Donald Trump jamči da neće žuriti. Dakle možda ipak još jedno rješenje pregovorima koje će se pobrinuti za to da se Nuklearni sporazum s Iranom i dalje održi? O vojnoj opciji američki predsjednik očito ne govori.

Trgovinski spor između SAD-a i Kine neriješen

Kasnije tijekom dana se kancelarka susreće s najvećim protivnikom SAD-a u trgovinskom sporu, kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom. On SAD-u prebacuje da je Kinu kaznio nelegitimnim carinama. Drugog dana Summita Donald Trump i Xi Jinping će se susresti na formalnom sastanku.

"Sjajan deal je moguć. Oni to žele", rekao je prethodno američki predsjednik. "U slučaju da ne, ja sam zadovoljan i sa sadašnjim stanjem", rekao je Trump. On prijeti Kinezima dodatnim carinama na robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara. U ovom trenutku ne postoje naznake da će i jedna od dvije države popustiti.

Prvi dan Summita 20 najvažnijih industrijskih zemalja i zemalja u ubrzanom industrijskom razvoju ima ponešto zajedničko sa speeddatingom. Dok se u plenarnoj dvorani raspravlja o pravilima za trgovinu, reformi Svjetske trgovinske organizacije, boljoj razmjeni podataka i održivim investicijama, u manjim sporednim prostorijama održava se niz bilateralnih razgovora.

Američki predsjednik Trump se između ostalih još sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i brazilskim Jairom Bolsonarom. Indijskom premijeru Narendi Modiju i japanskom Shinzou Abeu Trump je također obećao "sjajne ugovore", ali istodobno zaprijetio novim kaznenim carinama. Predstavnici država EU-a su se sastali međusobno, potom s predstavnicima Kanade i država Južne Amerike s kojima se upravo pregovara o novom trgovinskom sporazumu.

Još uvijek bez prijedloga završne deklaracije

Zaključeno ili odlučeno nije još ništa. Pregovarači šefova država i vlada pregovaraju cijelu noć o godišnjoj deklaraciji Summita G20. Posebice sporne teme, prema navodima diplomata, su trgovina, zaštita klime i migracija.

Kada je riječ o trgovini SAD želi što je moguće manje konkretna pravila i ne želi dozvoliti priznanje međunarodnim organizacijama. Na reformu Svjetske trgovinske organizacije, koja se smatra disfunkcionalnom, u Washingtonu se gleda kritički.

Od borbe protiv globalnog zatopljenja SAD se oprostio još prije dvije godine. Sada bi i druge zemlje poput Saudijske Arabije, Australije ili Brazila na američki pritisak mogle odustati i Sporazum o klimi iz Pariza više ne podržavati izričito.

Ukoliko se to dogodi Francuska ne želi potpisati cijeli dokument sa Summita, najavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Europska unija vjerojatno stoji jedinstveno na strani Francuza. Svaku pozitivnu izjavu o migraciji ili tretmanu migranata SAD odbija u nacrtu deklaracije sa Summita, doznaje se iz diplomatskih krugova. Meksiko, Španjolska, Italija i također Njemačka ipak vrše pritisak da barem standardi dosadašnjih deklaracija sa summita G20 o migracijama ne budu smanjeni.

Domaćin Summita japanski premijer Shinzo Abe pozvao je sve sudionike na kompromis: "Trebali bismo tragati za onim što je zajedničko, umjesto da naglašavamo razlike", apelirao je on. Tijekom noći će pregovarači dalje pregovarati. "Toliko teško kao ove godine još nikada nije bilo", smatra jedan od diplomata koji je već sudjelovao na ranijim summitima G20.

Piše: Bernd Riegert/DW
29.06.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno