« Glazba
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
NAJAVE

Summer Yem u dvorištu Beertije

Nakon kraja koncertne sezone I odrađenih više od 70 nastupa u Klub.-u I Tvornici kulture Yem kolektiv zadržat će se tijekom srpnja u Zagrebu, zabavljen Summer Yemom

Summer Yem u Beertiji
Summer Yem u Beertiji (LAA)
Više o

Summer Yem

,

Beertija

Počevši od 3., pa do 24. srpnja, tijekom četiri petka, pripremljeni su koncerti na kojima će nastupati po dva izvođača: J.R.August & FOR, Luce & Side Project, Queen Of Sabe & Mark Mrakovčić te Nina Romić & Ivana Picek. Svirke će trajati od 21:00 do 23:00, a ulaz je potpuno besplatan. U vrijeme kad se grad polako prazni Summer Yem u prekrasnom dvorištu u Heinzelovoj, u samom centru Zagreba, postaje jedno od najzanimljivijih večernjih okupljanja.

03.07. J.R. AUGUST​ & FOR

J.R. August je mladi umjetnik, kompozitor, kantautor i multiinstrumentalist iz Zaboka. Rođen 30. siječnja 1989., J.R. provodi većinu djetinjstva u bliskom doticaju s prirodom, pišući poeziju i jednostavne skladbe za klavir.

Godine 2011. J.R. počinje raditi na svom prvom EP-u, kvadrilogiji "Change of Seasons", priči ispričanoj kroz glazbu i videospotove, inspiriranoj lucidnim snovima koje je August doživljavao u to vrijeme te E.A. Poevom mračnom poezijom i H. Hesseovim psihodeličnim romanima koje je čitao. Zajedno s Lukom Smukom J.R. 24 mjeseca snima video materijal za "Change of Seasons" kvadrilogiju, kompleksnu priču ispričanu kroz četiri videospota, odnosno četiri godišnja doba, za koju je sam August napisao scenarij. Nakon postavljanja prvog dijela kvadrilogije, "Man With The Magnificent Mind" na YouTube, video je u manje od tjedan dana postao broj 1 na službenoj stranici benda Coldplay, izazivajući odlične reakcije domaće i strane publike, premašujući 60 000 klikova.

FOR je progresivni akustični rock-bend oformljen 2013. godine u Zagrebu, a ime benda FOR, što znači ZA, označava moto ove četvorke koji svojom glazbom šire pozitivan životni stav. Od siječnja 2014. bend je koncertno aktivan, a nastupali su u sklopu Good Vibrationsa u Vintage Industrial Baru, Akustike u Rockmarku, riječkom klubu Tunel i SuperUho festivalu, u Križevačkom Klubu Kulture (Crosstown Music Festival), u Vip clubu te na festivalu Gričevanje u Zagrebu te u travnju 2015. godine u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su promovirali prvi studijski album pod naslovom „The Sun Will Shine". Album sadrži deset pjesama sa tekstovima na engleskom jeziku, a nastajao je u periodu od izdavanja promo albuma do snimanja u studiju Morris u veljači 2015. godine.

10.07. LUCE & SIDE PROJECT

LUCE​ je jednostavna, skromna, naoko povučena, a opet energična dvadesetšestogodišnjakinja, diplomirani enolog koja, kako kaže, se hobistički oduvijek bavila pjevanjem, ali je tek nedavno shvatila kako je to ono na čemu uistinu želi ozbiljno raditi, te u studiju marljivo radi na svom albumu prvijencu na kojem će se naći i pjesme drugih autora, među kojima i od Aljoše Šerića.

Javnost upoznaje sa svojim radom krajem svibnja 2014. kada je predstavila svoj prvi singl „Možda mi". Za „Možda mi" glazbu je napisala sama, dok je za tekst zaslužna Ines Prajo, koja je, između ostalih poznatih hrvatskih glazbenih imena, surađivala i sa Meritas. Nakon toga slijedi Lucin drugi singl "Sama ostajem", a nedavno je izbacila novi single i spot za pjesmu "Nakon dana tog" kojeg će nam premijerno predstaviti na Summer yem festivalu u Beertiji.

Side Project je mladi zagrebački sastav koji se već predstavio publici u klubu Klub., a od tada su odradili gaže u Vintage Industrial Baru, na akustičnom koncertu u Rockmarku čiji koncept ponavljamo i ovom prilikom. Njihovu muziku nazvali su graveyard pop, a inspiraciju vuku od samih početaka synthpopa sve do modernog indie rocka i popa.

17.07. QUEEN OF SABE & MARK MRAKOVČIĆ

Queen of Sabe je svoju priču započela je 2010. godine sa zamijećenim singlom "Mr. Fool" da bi 2013. objavila i svoj prvi singl na hrvatskom jeziku - "Tragovi" i shvatila da joj i pisanje i pjevanje na hrvatskom jako dobro leži. Ubrzo potpisuje diskografski ugovor s Croatia Records, objavljuje i drugi po redu singl "Nismo bogovi" te započinje s radom na svom prvom studijskom albumu. Pod nazivom kao i spomenuti singl - "Tragovi", album je predstavila 10. travnja, a kako novi album zvuči u akustičnom izdanju, imamo priliku poslušati na najboljoj terasi u gradu.

Mark Mrakovčić je projekt koji je prvotno nastao tako da su Ivan Vondraček (klavir) i Mark Mrakovčić počeli svirati neke stvari koje je Mark napravio dok je bio u svom bivšem bendu Scroll. Kasnije im se pridružio Markov brat Toni Mrakovčić na bubnju tako da su pjesme koje su prvotno bile akustične i lagane poprimile bendovski zvuk koji se stilski proteže od laganog folka do evil popa.

24.07. NINA ROMIĆ & IVANA PICEK

Nina Romić je kantutorica iz Zagreba, a svoje pjesme sklada i izvodi uz pratnju akustične gitare.

Svoj prvi EP snimila je 2006. u suradnji s dubrovačkom grupom Izae. 2007. započinje suradnju i s Dunjom Knebl, a 2008. je snimljen zajednički album "Dođe Božić, oj koledo". Godine 2010. izdaje prvi samostalni album nazvan "Daljine", koji je po brojnim recenzijama svrstan u 5 najboljih domaćih albuma te godine. Drugi Ninin album nazvan "Ptice" izlazi 2012. godine. Osim novog materijala koji i opet uključuje jedan tradicionalni napjev "Ruža", ovaj album donosi i novi instrument - bubanj. Karakter ovih pjesama drugačiji je, zvuk je konkretniji i izražajniji, no nipošto pretenciozan i uvijek dosljedan Nininoj izravnosti i jednostavnosti. Treći album naziva "Stablo" objavljen je 2014. godine. Ime albuma proizlazi iz traženja i pronalaženja inspiracije u životu koji nas okružuje, prirodi, malim stvarima, nostalgiji, ljubavi. Ovaj album tiskan je na CD-u i na vinilu, te predstavlja Ninino dosad najzrelije izdanje. "Stablo" je svrstano među 23 europska albuma nominirana za nagradu IMPALA Europski nezavisni album 2014. godine.

Ivana Picek - "Ludo djevojče odlikuje zaista specifičan prepoznatljivi vokal, koji me u kombinaciji s lirikom autorice neodoljivo podsjeća na hippijevštinu, slobodu, prirodu, cvijeće, šatore, kamp kućice i one neizostavne Volkswagen "terorističke" kombije s peace znakovljem. Barem kada su stereotipi o hippijima u pitanju. Mladenačka neopterećenost, sloboda, humor, pomaknuti pogled kroz šarene leće na svijet oko sebe, zvuče izuzetno simpatično provučeni kroz žice akustičnog rock/freak/folka, dok specifični vokal zaokružuje čitavu priču na najbolji mogući način. Čitavo vrijeme preslušavanja albuma prožima me osjećaj, želja, da autoricu onako od dragosti pogladim po kosi, zagrlim, okačim umjesto CD-a o retrovizor, ušuškam kao hrčka u piljevinu, ili nešto slično. Ivana je SVE samo ne "još jedan kantautor" na sceni." - zapisao je o Ivana Mihael Pinter, novinar Soundguardiana.

02.07.2015. 10:14:00
Novi komentar
nužno
nužno