« Film
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KINO EUROPA 15.-23. SVIBNJA

Subversive Film Festival posvećen je temi "Kina 1949.-2009."

Posjetitelje čeka osamdeset filmova koji će se prikazati kroz šest programskih sekcija.

(www.subversivefilmfestival.com)
Više o

kino Europa

,

Subversive Film Festival

,

Slavoj Žižek

,

Filozofski fakultet

,

Srećko Horvat

,

Kina 1949.-2009.

,

Wang Hui

,

Minqi Li

,

Dalibor Martinis

,

kineski film

Ovogodišnji Subversive Film Festival, koji će se od 15. do 23. svibnja održati u kinu "Europa", posvećen je temi "Kina 1949.-2009.", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Prikazat će se osamdeset filmova kroz šest programskih sekcija, od kojih glavni dio, s izborom kinematografije Kine, Hong Konga i Tajvana, prati središnju temu festivala.

"Kineski film kroz povijest" obuhvatit će razdoblje od prvog zlatnog doba Šangajskog filma 30-ih, preko melodrame drugog zlatnog doba 40-ih, do propagandnih filmova kineske i Kulturne revolucije.

Tajvanski film predstavit će, među ostalim, raniji radovi danas afirmiranih predstavnika novog tajvanskog filma, a izbor iz hongkonške kinematografije daje presjek ključnih žanrovskih ostvarenja, kung fua, akcije, komedije, CAT III filmova, i glavnog predstavnika hongkonškog "art filma" i novog vala Wong Kar Waija.

U popratnom programu održat će se desetak predavanja, dva okrugla stola te umjetničke akcije na temu festivala, a sve informacije o programu i događanjima na festivalu možete pronaći na web stranici www.subversivefilmfestival.com.

Slovenski filozof Slavoj Žižek izabrao je filmove za program "Sablasti Kulturne revolucije: par iznenađenja", a održat će i predavanje "Kinematografija kao organ Kulturne revolucije".

Predavanja će održati i dva kineska disidenta. Wang Hui, sudionik prosvjeda na trgu Tiananmen koji je prošle godine uvršten na popis 100 najznačajnijih intelektualaca svijeta, održat će predavanje o kineskoj "Novoj ljevici", a Minqi Li, koji je zbog Tiananmena proveo dvije godine u zatvoru, o "Usponu Kine i slomu svjetske kapitalističke ekonomije". Oni će sudjelovati i na okruglom stolu o iskustvu i značenju 1989. u Kini.

Kao uvod u festival, 14. svibnja, na Savskom pješačkom mostu održat će se happening u sklopu kojeg će, po uzoru na Mao Ce Tunga koji je 1966. preplivao rijeku Jang Ce, Dalibor Martinis pokušati preplivati Savu. Prije samog otvorenja u kinu Europa će se otvoriti izložba kineskoga revolucionarnog plakata.

Kako Subversive Film Festival podupuire aktualne studentske prosvjede, postoji mogućnost da će se dio predavanja premjesti na zagrebački Filozofski fakultet, rekao je umjetnički ravnatelj festivala Srećko Horvat. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 15:57:21
Novi komentar
nužno
nužno