« Kultura
objavljeno prije 7 mjeseci i 1 dan
OSVRT

Stvarno nestvarni krajobrazi u opusu Vlade Tuđe

Njegove slike i cikluse sačinjavaju jedinstveni atlas sjećanja, duboko pohranjenih iskustava, i emocija, nižući se jedna za drugom, kao što idu i dani, jedan za drugim

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar i kipar Vlado Tuđa, autor je impresivnog opusa, često je i uspješno izlagao u domovini i inozemstvu. Nedavno je o njegovom opusu objavljena reprezentativna monografija.

Tuđa osobito voli veći, veliki format, karton ili platno, ulje ili akril, u realizaciji svojih nadahnutih kompozicija, izazovnih motiva, nastojeći svaki puta, ispričati kistom i bojom nesvakidašnju bogatu priču galerije raznolikih likova.

Tuđini likovi su svjedoci vremena, nastajali su u raznim razdoblja slikareva života i sjajno odražavaju autorov stav prema životu i mnoštvu na oko nevažnih detalja, koji su često prohujali pored njega i pored svih nas.

Svi oni žive u karakterističnim stvarno nestvarnim krajobrazima, oživljeni slikarevom voljom i locirani u svijet, vrlo sličan našem, našoj današnjici, svijet koji je bliži paralelnom svijetu, svijetu koji živi u našim mislima, u našim uspomenama.

Vesela i živahna boja obilježava te čudesne prostore, posve nalik stvarnosti, neobično visokog i uspravnog raslinja, tajanstvenih voda, rijeka i jezera, neba, prepunog glasnih ptica, čista i sačuvana priroda, prepuna sunčevih zraka, raskriljene svjetlosti koja pokriva svaki četvorni centimetar tog tla.

Vlado Tuđa je maestralno stvorio vlastiti svijet, u koji je pozorno umetnuo mnoštvo likova, znanih i neznanih, biljaka i životinja, neba i zemlje u koji je precizno pohranio svoja razmišljanja, učinjene i ne zakoraknute korake, dileme i odluke, dešavanja i nemogućnost izmicanja.

Njegove slike i cikluse sačinjavaju jedinstveni atlas sjećanja, duboko pohranjenih iskustava, i emocija, nižući se jedna za drugom, kao što idu i dani, jedan za drugim.

15.10.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno