« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZA I PROTIV

Studija potvrdila postojanje sindroma informatičkog stresa

Takav stres nastaje zbog složenih i frustrirajućih kvarova na računalima i zaraza računalnim virusima zbog čega ljudi postaju sve uzrujaniji

(Shutterstock)
Više o

stres

,

kompjuter

,

rolanje

Kvarovi na računalu, sporo pokretanje programa i ogorčenje korisnika kada moraju u pomoć pozvati informatičare izaziva sve češće "sindrom informatičkog stresa", navodi se u studiji koju je objavila organizacija Chief Marketing Officer Council.

"Današnji korisnici, ovisnici o informatici, svakim su danom sve više preplavljeni tehničkim problemima i postaju sve uzrujaniji u svakodnevnom životu", tvrdi studija organizacije koja okuplja 4.500 direktora marketinga iz 70 zemalja.

Studija je obuhvatila 1.000 računalnih korisnika iz Sjeverne Amerike kojima je identificiran sindrom informatičkog stresa.

Taj stres nastaje zbog složenih i frustrirajućih kvarova na računalima, zbog zaraza računalnim virusima i zbog dugih čekanja kako bi se ti problemi riješili.

Među ispitanicima je njih 94 posto izjavilo da računala moraju koristiti u svom poslu. Gotovo dvije trećine korisnika moralo je pozvati tehničara zbog poteškoća ili su patili od "sindroma informatičkog stresa" u protekloj godini.

"Računala su postala toliko važna da su danas mač s dvije oštrice", ističe Murray Feingold, liječnik koji je identificirao novi sindrom.

"Kada sve dobro funkcionira, računala su sjajna. No kad nešto ne ide kako treba, odmah paničarimo i to je ono što nazivam sindromom informatičkog stresa", ističe dr. Feingold.

Studija poziva stučnjake da pronađu načine kako računala učiniti manjim izvorom frustracije. Tehnološki sektor mora "više pozornosti posvetiti stresu i bolima što ih takve frustracije izazivaju u korisnika" kako bi ih izliječio, zaključuju autori. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 12:53:19
Novi komentar
nužno
nužno