« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
KONKRETNO

Studenti objavili svoj prijedlog izmjena zakona o visokom obrazovanju

Disciplinirana, dobro organizirana i precizno artikulirana politička borba za obranu socijalnih stečevina opet je pokrenuta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nenad Dugi/Cropix)
Više o

Filozofski fakultet

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

slobodni filozofski

,

Zakon o visokom obrazovanju

Hrvatski studenti koji su jučer obnovili blokade fakulteta u Rijeci, Puli i Zagrebu, a uskoro će vjerojatno i u drugim gradovima, na jučerašnjim sastancima i plenumima  iznijeli su nekolicinu konkretnih prijedloga za postizanje krajnjeg cilja svoje borbe - besplatno obrazovanje.

U izjavi za medije koja je objavljena nakon jučerašnjeg plenuma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je sudjelovalo više od 800 studenata i građana, ponovljeni su zahtjevi koji se nisu promijenili od proljetos.

"Naš zahtjev je od početka bio jasan i nedvosmislen: potpuno javno financirano obrazovanje i na svim razinama. Taj zahtjev pretpostavlja uklanjanje svih oblika studentske participacije pod bilo kojim uvjetima. Na manje od toga ne pristajemo", poručeno je iz studentskih redova.

Za razliku od ministarstva čiji je to posao, ili bi barem trebao biti, studenti su na webu Slobodni Filozofski izložili jasan prijedlog izmjena zakona o visokom obrazovanju koji prenosimo:

Sadašnji članak 86.

(4) Redoviti su oni studenti koji studiraju prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici (puno radno vrijeme). Trošak redovitog studija (studijskog programa) dijelom ili u cijelosti, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole, subvencionira se iz državnog proračuna.

(5) Izvanredni studenti su oni koji obrazovni program pohađaju uz rad ili drugu aktivnost koja traži specifičan program. Troškove takvog studija u cijelosti ili dijelom snosi sam student, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole.

Studentski prijedlog izmjena:

(4) Redoviti su oni studenti koji studiraju prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici (puno radno vrijeme).

(5) Izvanredni studenti su oni koji obrazovni program pohađaju uz rad ili drugu aktivnost koja traži specifičan program.

(6) Trošak redovitog i izvanrednog studija (studijskog programa) u cijelosti, NA PREDDIPLOMSKOJ, DIPLOMSKOJ I POSTDIPLOMSKOJ RAZINI, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole FINANCIRA se iz državnog proračuna.

24.11.2009. 16:02:28
Novi komentar
nužno
nužno