« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
IDEJE

Strategija za poslije Brexita

Nakon višemjesečnog natezanja britanska vlada se dogovorila oko strategije za odnose s EU-om nakon Brexita. U nekim točkama se udaljila od žestokog Brexit-kursa. No, je li to dovoljno? I što kaže Bruxelles na to?

Theresa May na udaru
Theresa May na udaru (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

strategija

,

Theresa May

,

Brexit

Britanska premijerka Theresa May je proteklih tjedana i mjeseci bila pod velikim pritiskom zbog žestokog kursa kojega Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava primijeniti Brexitom. Vlada je oko toga pitanja bila posvađana. I sada konačno dogovor. Nakon jednodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata je dogovoreno da zemlja nakon izlaska iz Europske unije želi ostati dalje usko povezana s europskim unutarnjim tržištem. Time bi se trebalo spriječiti ometanje prekogranične trgovine lanca isporuke između "Otoka" i kontinenta. To bi se trebalo zajamčiti i jednim "zajedničkim pravilnikom" u kojem bi London preuzeo EU-propise i proizvodne standarde.

Druge tri slobode - kapital, radna snaga i uslužne djelatnosti - trebale bi biti ograničene. Time Britanci žele zaustaviti nesmetani ulazak EU-građana, a na području uslužnog sektora žele kročiti vlastitim putem. Pritom prihvaćaju činjenicu da banke i osiguranja više neće imati neograničen pristup EU-tržištu. Upitno je hoće li se tijela Europske unije upustiti u jedan takav deal. Dosad je Bruxelles zastupao stajalište da se u četiri slobode unutarnjeg tržišta ne može dirati. 

Van iz carinske unije

Iz Carinske unije EU-a London i dalje želi istupiti, kako bi zemlja mogla sklopiti vlastite trgovačke sporazume s trećim zemljama poput SAD-a ili Kine. No, kako bi se ipak izbjegle granične kontrole između britanske Sjeverne Irske i EU-članice Irske, Britanci žele za uvoze iz trećih zemalja uvesti dvije različite carinske stope: jednu za robe koje nisu namijenjene za europsko tržište, druge za proizvode koji su namijenjeni prodaji u Velikoj Britaniji. I na to bi Bruxelles mogao gledati skeptično.

May je nakon sjednice vlade istaknula da su ministri stali iza njezine pozicije: "U opširnim diskusijama je vlada odobrila našu zajedničku poziciju za pregovore s EU-om." Oprečni stavovi britanske vlade su pregovore s Bruxellesom sve više opterećivali. Predstavnici Europske unije su se nedavno žalili kako Velika Britanija devet mjeseci prije planiranog Brexita još uvijek nema jasan cilj za pregovore.

Piše: Susanne Eickenfonder/DW
08.07.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno