« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IVO VS. MILAN

Strane agencije o drugom krugu predsjedničkih izbora

Associated Press navodi da su se u drugom krugu nadmetali pravni stručnjak i gradonačelnik Zagreba narodnjačke retorike

(Mario Pušić/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

predsjednički izbori

,

predsjednički kandidat

,

Ivo Josipović

,

strani mediji

,

strane agencije

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj popratile su sve vodeće strane novinske agencije ističući nešto veći odaziv birača u odnosu na prvi krug i predstavljajući dvojicu kandidata.

U drugom krugu se za najviši politički položaj u Hrvatskoj nadmeću pravni stručnjak i gradonačelnik Zagreba narodnjačke retorike, a dvojicu kandidata obilježava izrazita razlika u stilovima, izvještava agencija Associated Press. AP Ivu Josipovića predstavlja kao pravnika i kao skladatelja klasične glazbe koji je u prvom krugu osvojio dvostruko više glasova od Milana Bandića, "popularnog zagrebačkog gradonačelnika".

Reuters podsjeća da je Josipović u prvom krugu odnio uvjerljivu pobjedu nad ostalim kandidatima te da uživa solidnu prednost i po posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja u odnosu na Bandića. Bandić je, međutim, "odbio baciti ručnik u ring" i na kraju kampanje krenuo u "juriš, pridobivši potporu moćne rimokatoličke crkve i mnogih ratnih veterana", piše Reuters.

Bandić je nastojao iskoristiti strahove konzervativnih glasača od "povratka komunizma" u slučaju Josipovićeve pobjede. Odmjereni Josipović, koji je svojom "antikorupcijskom platformom pridobio mnoge liberalne i glasače iz urbanih sredina", za uzvrat je Bandića optuživao za zloporabe tijekom njegovog upravljanja prijestolnicom, piše Reuters.

Talijanska agencija ANSA izvješćuje da je odaziv na glasanje do 11 sati bio dva posto veći nego u prvom krugu što objašnjava "snažnom ideološkom polarizacijom koju je napravio Bandić u posljednja dva tjedna predizborne kampanje pozivima da se ne dopusti da Hrvatska postane 'crvena', što je aluzija na "lijevi" program njegovog protivnika". Josipovć je pak Bandića napao kao osobu "dvojbenog morala" te tvrdnjama o širenju korupcije tijekom njegovog upravljanja Zagrebom, bilježi ANSA.

Hrvatska u nedjelju glasuje u drugom krugu za izbor trećeg predsjednika republike čija će misija biti i integracije zemlje u Europsku uniju, izvješćuje francuska agencija AFP. Milan Bandić je u kampanji svoju retoriku približio konzervativnijim biračima, sastao se sa zagrebačkim nadbiskupom koji mu je dao svoju potporu i pokušao pridobiti 270.000 glasača iz BiH gdje je i rođen, primjećuje AFP.

Njemačka agencija DPA također bilježi da je po podacima od 16 sati odaziv birača četiri posto veći nego u prvom krugu te da posljednja ispitivanja javnog mišljenja predviđaju pobjedu Ive Josipovića.

U drugom krugu predsjedničkih izbora bilježi se i znatno veći odaziv birača u Bosni i Hercegovini, izdvaja austrijska APA i podsjeća da je na izborima 27. prosinca u BiH Ivo Josipović, kojem ankete u Hrvatskoj daju prednost od desetak posto glasova, bio tek peti osvojivši 5,7 posto glasova. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 19:30:33
Novi komentar
nužno
nužno